update 22-9: Het is niet alles GOUD wat er blinkt

 

Grondstoffen zijn enorm in beweging. Hoe staat goud er trendmatig voor? Is het koopwaardig? Of afblijven? Lees hieronder verder.

 

De maandgrafiek van het goud laat het koersverloop van afgelopen 20 jaar zien. In de jaren 90 was goud compleet uit de gratie. Niemand was ge√Įnteresseerd. In 2001 werd de bodem bereikt. Een aaneengesloten stijging van ruim 10 (!!) jaar volgde. Goud steeg in die periode van ruim 200 $ naar ruim 1900 dollar.

Sinds de top uit 2011 nemen steeds meer beleggers afscheid van goud. Inmiddels noteert het goud 700 dollar onder de top van 3 jaar geleden.

goud maand

 

 

In de weekgrafiek van goud zien we nog geen herstel. Wel een richtpunt. De rode stippellijn. Het goud noteert inmiddels onder de ema 20, 50 en 200.  Biedt de rode stippellijn geen steun? Dan ziet het er somber uit.

 

 

goud week

 

 

De daggrafiek van het goud tenslotte ziet u hieronder. De koersontwikkeling dit jaar heeft de vorm van een driehoek. Een paar weken geleden is goud uit die driehoek gevallen. Bearish. Ook in de daggrafiek noteert het goud onder alle voortschrijdend gemiddelden. Een vallend mes.

 

goud daily

 

Het moge duidelijk zijn, na de prachtige 10 stijgingsjaren van goud zit de klad er behoorlijk in. Er is geen aanwijzing dat goud hier aan het bodemen is. Een mooi richtpunt zou de rode stippellijn in de weekgrafiek kunnen zijn. Voorlopig zijn de verkopers veel te sterk en is het niet interessant om een longpositie in goud te hebben. Er komen waarschijnlijk betere momenten.