Gouden Regels voor succesvolle derivatenhandel

Gouden Regels voor succesvolle derivatenhandel

Hieronder staat een aantal Gouden Regels en/of tips die nuttig zijn om te onthouden bij onze handel in derivaten als opties, turbos, speeders,sprinters en futures. Ik heb ze, met toestemming, vertaald van de site van Oscar.

Regel 1: Als de markt zich tegen u keert, geeft dan toe dat u fout zit en doe dan het enige juiste:
GA UIT DE MARKT!

De nummer een van redenen voor verliezen in de derivaten markten is het feit dat handelaren hun verliezen laten lopen. We hebben allemaal ego’s en willen gelijk hebben. Om deze reden zullen wij blijven zitten in een positie die we eigenlijk hadden moeten afbreken. Doe het enige juiste ding en neem je verliezen.

Regel 2: Laat je winsten oplopen.

Dit is natuurlijk de andere helft van de opmerking hierboven. Veel handelaren zullen te vroeg hun winst willen pakken omdat ze zo blij te zijn gelijk te hebben gekregen. Iedere handelaar is anders, maar de meesten gebruiken een trailing stop strategie. Zodra uw winst doel is bereikt, beschouw dan de sterkte van de markt. Natuurlijk kun je niet weten wanneer de markt zich zal omkeren, maar als de beweging lijkt voort te duren, neem dan niet (alle) winst, maar gebruik dan een trailingstop om de winst te maximaliseren.

Regel 3: Wees geduldig, maak een handelsplan. 

Spring nooit gehaast in een positie of handel op ingevingen of plotseling opgedane handelsRegels. U moet een handelsplan hebben, en om succesvol te zijn, moet u zorgvuldig elke positie plannen. Ongeacht wat voor derivaten, u kunt bijna altijd een positie innemen op basis van uw eigen plan. Door het uitvoeren van uw handelsplan en het vermijden van onderbuikgevoel of van impulsieve beslissingen, vergroot u uw kansen op winst.

Regel 4: Kijk niet meer dan een kwartier terug.

Wanneer een positie beeindigd is, kijk dan niet terug naar wat ermee had kunnen gebeuren. Na elke handel gun jezelf ongeveer 15 minuten om deze te analyseren. Met andere woorden, als de postitie met winst is afgesloten, beoordeel dan de gegevens in uw handelsplan. Kijk of er iets op dat moment vergeten is dat zou kunnen hebben bijgedragen aan nog meer winst.

Als de positie met verlies is afgesloten, vraag uzelf dan af, op basis van de beschikbare gegevens op dat moment, of u dan nog steeds deze positie was aangegaan. Als uw antwoord ja is, dan was dit goede handel ook al was het verliesgevend. Kijk in dit geval ook naar waar de stoploss heeft gelegen, en of u niet op een bepaalde manier eerder uw verlies kon afkappen.

Nadat u de afgesloten positie heeft bestudeerd om ervan te leren, dan moet u deze vergeten. Er is niets wat u kunt doen om de resultaten (goed of slecht) te veranderen, en uw aandacht en energie moet nu worden gebruikt voor de voorbereiding van de volgende handel.

Regel 5: Beperk de inleg.

Als derivatenbelegger moet u nooit met meer dan 30 tot 40 procent van uw werkkapitaal aan posities innemen. Hoe meer u inlegt, hoe minder uithoudingsvermogen je hebt bij verlies posities en hoe ernstiger de schade is aan uw portefeuille en eerder behaalde resultaten.

Regel 6: Gebruik stop loss orders.

U zult regelmatig horen om stop loss orders niet te gebruiken , want “zij” zullen u gewoon uitstoppen om u uit de markt te halen. Laten we niet zo dom doen, zelfs als u met 10 of 20 future contracten handelt, bent u meestal een kleine handelaar in de meeste van de futures-markten. Er zijn mensen die handel doen honderden contracten op een moment, waarom zou “zij” achter u aangaan?

De werkelijke reden om te worden uitgestopt is omdat de meerderheid van de nieuwe handelaars, en nog vele, vele doorgewinterde veteranen geen idee hebben hoe je een juiste stop loss order correct plaatst. Er zijn immers meerdere vormen van stop loss orders, bv bracket of trailing, die elk een eigen toepassing hebben. In ieder geval hoort een stop loss order in ieder goed voorbereid handelsplan,gebruik ze met verstand.

Neem maar aan dat wanneer u uiteindelijk ervan overtuigd bent dat u geen stoplos order nodig heeft, dat dat uw allerlaatste postitie wordt…

Regel 7: Room winst af. 

Wanneer u winst maakt, verplaats dan een percentage hiervan van u beleggingsrekening naar een tegenrekeing. Als u structureel meer ingenomen posities met winst dan met verlies afsluit, dan neemt uw handelskapitaal toe. Uiteindelijk tot meer dan u aan werkkapitaal wilt inzetten. Als uw 30 tot 60 procent van uw winsten afroomt, geeft dat naast een goed gevoel, een werkkapitaal dat u zelf heeft verdiend.

Psychologisch neemt dit druk van u af en u zal er meer objectief door kunnen handelen. Deze nieuwe houding kan er een zijn van meer vertrouwen en verhoogt uw plezier van in het handelen. Het verdiende geld dat u heeft afgeroomd mag nooit worden teruggestopt in de markt.

Regel 8: Spreiden.

Dit is makkelijker te doen als uw vermogen wat groter is, maar u moet de handel in niet-gecorreleerde markten overwegen. Houd er rekening mee dat de handel enigszins gecorreleerde markten zoals de T-Obligaties en de buitenlandse valuta’s al uw transacties slecht kunnen gaan. Financials en vreemde valuta’s zijn namelijk beide afhankelijk van de beweging van de Amerikaanse dollar.  Als u posities in een niet-gerelateerde markten neemt, kunnen de resultaten vaak beter zijn want als je verliest in een positie, kunt u winnen in de andere of anderen.

Regel 9 : Handel de trends.

Gebruik een gedeelte van uw vermogen om de trends te handelen. U bent wellicht geïnteresseerd in daghandel of de snelle vluchtige bewegingen, omdat deze zonder twijfel de meest opwindende handel is. Er is niets mis met deze “opwindende” handel, maar uit de feitelijke gegevens, enquêtes en ervaringen blijkt dat de meest winstgevende handel die van de trends is. Daghandel is erg gevaarlijk, in de USA wordt u zelfs gevraagd om te tekenen voor het besef van de extra risico’s die inherent zijn aan de daghandel. Dus heb plezier met de snelle handel, maar verplicht uzelf om tenminste een deel van uw vermogen te gebruiken voor trendhandel.

Regel 10: Neem regelmatig een handelsvakantie.

Wanneer u herhaaldelijk verlies lijdt op posities, of gewoon ter vermindering van stress, een onderbreek dan uw handelen voor meerdere dagen. U moet meerdere malen per jaar zo´n vakantie nemen, de dagen voor en na een driedaags weekend zijn hiervoor geschikt, de grote partijen zijn dan vaak uit de markt.

Deze enorme daling van de liquiditeit kan leiden tot ‘irrationeel volatiliteit´. U ziet grote pieken in de opwaartse en neerwaartse richting om onduidelijke reden. Als u (onvoorzichtig) handelt met deze irrationele volatiliteit kan dat uw portefeuille verpulveren in een paar handelsdagen.

Regel 11: Ken uw markten. 


Vergeet nooit dat alle markten verschillend zijn. Onderzoek gedegen de kenmerken van de markt die u van plan bent om te betreden voordat u daadwerkelijk gaat handelen. Sommige markten verliezen hun liquiditeit sneller dan anderen. Nog anderen worden gedomineerd door hedgers, portfolio managers, lokale, enz.

Regel 12: Blijft niet te lang in een positie.

U bent al een tijdje in positie, en over een tot twee weken loopt het (optie)contract af… wees dan voorzichtig! Dit komt meestal voor wanneer je in een winstgevende positie en u wilt de beweging uitmelken, of (en u zou nooit mogen toestaan dat dit gebeurt), u heeft een verlies positie en “hoopt” dat het tij zal keren voordat het contract afloopt.

Het probleem hier is met de liquiditeit, als het contract dichter bij de afloopdag komt, de slimme handelaren hun posities hebben verlaten en/of doorgerolled naar de volgende actieve maand. Plotseling ziet u de volumes zo laag worden dat als u uiteindelijk beslist om uw posities te verlaten, u dan wordt gedwongen om een veel lagere prijs te aanvaarden (of hogere te betalen) op verzoek van de weinige spelers die over zijn in de markt. Leer zorgvuldig te kijken naar volumes om te bepalen wanneer u naar een meer liquide markt toe moet.

Regel 13: Wees geconcentreerd.

Het maken van het handelsplan is moeilijk genoeg en hierbij is absolute concentratie vereist, elke afleiding zorgt voor een minder goed plan. Tijdens uw onderzoek moet u gefocussed blijven totdat u de order hebt uitgevoerd.

Regel 14: Evalueer de meningen van anderen.

Uw transacties vinden uiteraard plaats op basis van uw eigen plan en analyse, maar in de meningen van anderen zit altijd informatie die invloed zal hebben op uw beslissing. Indien een (groot) aantal van deze meningen tegen uw eigen plan ingaan,dient u niet te handelen, maar als u geen nieuwe informatie vindt in deze meningen, dan kunt u het handelsplan uitvoeren.

Regel 15: Breidt nooit ee
n verliespositie uit.

Indien uw huidige positie in het verlies staat, geloof dan nooit in het gezegde, “als u de aankoopprijs goed vond, bent u verliefd op de huidige prijs”. Het is een feit dat u fout zat met het aangaan deze positie, hoe kunt u dan denken dat het juist is om extra posities in te nemen? Als u echt denkt dat u gelijk had met deze positie, maar is de timing een beetje verkeerd, dan blijft u in de huidige positie (totdat u wordt uitgestopt), maar ga niet aanvullen totdat de positie in uw richting komt.

Regel 16: Bouw een piramide.

In tegenstelling tot de Regel hierboven, probeer dan de piramide strategie. Wanneer u denkt dat een bepaalde trend aanstaande is, start met dan eerst met drieeenheden. Als de beweging begint en het is in uw richting, neem dan twee acties.

1: Schuif de stop op om te voorkomen dat u verliest op de bestaande positie.

2: Gebruik de verkregen winst om twee eenheden erbij aan te kopen.

Als de trend dan nog doorzet in uw richting, neemt u deze twee acties opnieuw, u schuift u stop weer op en koopt één eenheid extra.

Uw piramide is nu voltooid. Door het toevoegen aan uw winnende positie met steeds kleinere aantallen, hebt u een gemiddeld lagere prijs, en zelfs indien de trend draait, kunt u hier niet meer aan verliezen. Vanaf dit punt blijft u periodoek (dagelijks) uw stops opschuiven om steeds meer winst te pakken, maar voeg nooit meer eenheden toe!

Zeer belangrijke waarschuwing: bouw NOOIT een omgekeerde piramide. Als je begint met één eenheid, en vervolgens voegt u  twee dan drie eenheden toe, dan bent u de gemiddelde prijs aan het verhogen. Indien de trend dan toch keert, is er een zeer reeele mogelijkheid dat u niet alleen verliest wat u heeft geïnvesteerd, maar meer, en in sommige gevallen veel nog veel meer.

Probeer beide situaties eens uit op papier of met een proefaccount en u ziet dan duidelijk de voordelen van goede pyramide strategie.

Regel 17: Handel ook met short posities.

Nieuwe handelaren hebben soms enige angst om short te gaan. Neem een willekeurige grafiek, dan is er een gereede kans dat u ziet dat correcties in een opwaartse markt, of bij een draai naar een neerwaartse markt, de neerwaartse beweging veel feller is dan omhoog. Dit wijst dus duidelijk op een kansvolle positie die u kunt aangaan.

Technish is short gaan niet anders dan long gaan, behalve dat u een contract verkoopt in plaats van koopt. Als de prijs daalt als u long zit, verliest u, en als de prijs stijgt als u short zit, verliest u. Zorg ervoor dat u de markten zorgvuldig bestudeert, maar als het signaal een shortpositie inhoudt, wees niet er niet bang van.

Regel 18: Blijf af van “deep-out-of-the-money”-opties.

De deep-out-of-the-money optie is precies zoals paardrenweddenschappen met een kans van 100 op 1. Deze opties zorgen ervoor dat u veel geld verdient als de prijs een grote beweging maakt, en als u de juiste richting voorspelde, en als u de exacte timing heeft. Kortom gewoon te veel “ALS”.

Het handelen in derivaten als opties en futures moet geen spelletje zijn om te proberen die ene klapper te maken. Het is de bedoeling om meer profiteren dan u verliest, dat kost u veel werk, maar is het doel van iedere professionele handelaar.

Analyseer uw handel zorgvuldig en koop een in-the-money optie, deze geven u een veel betere kans op wintsgevende posities.

Regel 19: Blijf uit de markt voordat er nieuws of cijfers uitkomen.

Als u niet echte bronnen hebt op de beursvloer die invloed hebben op de derivaten die u handelt, dan moet u op dat moment niet in markt zitten. Handelaren denken dat ze een 50/50 kans om geld te verdienen wanneer een rapport komt, maar u heeft slechts een kans van 12,5%.

Stel u gaat long in een bepaalde markt, op het moment van het bericht heeft u 50% kans op winst. Maar als het nieuws positief is, maar minder dan verwacht? Dan zakt uw kans op winst naar 25%. Stel nu ook eens dat het positieve nieuws al is verwerkt in de koersen, dan maakt u dus maar 12,5% kans op winst.

Regel 20: Neem een positie in.


Als uw plan een paar keer op een rij mislukt, het is dan waarschijnlijk dat u nerveus wordt om de volgende positie in te nemen. U moet weten dat verlies er gewoon bijhoort. Als uw methode opnieuw beschouwt en u bent er nog steeds van overtuigd dat het winstgevend is, dan moet u een volgende positie innemen.

Als u uw methode niet heeft geevalueerd, dan moet u die stap eerst uitvoeren voordat u de volgende positie inneemt.

Regel 21 Als u optie koopt, let op de tijdfactor.

Als u call of put-opties koopt, wees dan zeer bewust van de tijdswaarde. Gedurende de looptijd van de optie zal de tijdswaarde afnemen, maar kijkt u eens wat er gebeurt is tijdens de laatste twee weken. Als de markt niet uw kant opkomt, en als die stil staat, ga dan uit de positie, en neem je verlies twee weken voor expiratie. Denk niet enig moment dat, indien de markt de laatste twee maanden niet heeft bewogen, dat het opeens een wonderbaarlijke beweging maakt in de komende twee weken om u in een winstgevende positie te brengen.

In plaats daarvan, wees de slimste door de verkoop van de optie met een paar weken resttijd, en neem een klein verlies. Als u wacht verliest u zeker de gehele premie.

Regel 22: Voordat u handelt in opties, ken dan de strategieën.

U moet nooit zomaar een call en put optie (ver)kopen. Er zijn vele optie strategieën beschikbaar voor elke toestand van de markt.

Een veel gebruikte strategie is de bull of bear spread met call of put opties, die indien vertikaal (zelfde vervalmaand; verschillende uitoefenprijzen) een vaste winst of verlies potentieel hebben. Hiermee kent u dus vooraf uw eventuele verlies als u de positie inneemt en die verder met rust laat, bij een spread kunt u maximaal de aankoopprijs verliezen en het verschil in uitoefenprijzen winnen. Hou natuurlijk wel rekening met de aan- en verkoop kosten.

Regel 23: Word niet emotioneel.

U moet zich vasthouden aan uw plan, en niet emotioneel worden over de handel. Als u door de (verslechterende) positie wordt bevangen, heeeft u de neiging om subjectief en niet objectief te kunnen oordelen. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw handel en gezondheid, omdat u geneigd zullen zijn om te blijven in een verlies positie of voortijdig afscheid nemen van een winst positie. Uw plan heeft de signalen gegenereerd, om succesvol te zijn moet u zich aan uw eigen regels houden.

Regel 24: Wees niet vooringenomen. 

Veel handelaren, zijn vooringenomen om altijd bv long te willen handelen. U moet niet proberen om uw wil aan de markt op te leggen. De markten gaan op en neer en uw wil zal echt geen effect hebben. U moet leren dat u kunt winnen (of verliezen) aan beide zijden van de markten, en dat zij niet altijd omhooggaan. Veel beginnende handelaren zijn bang voor de short kant van de markt, en dus altijd willen ze altijd long gaan. Dit denken kan gevaarlijk zijn voor uw (handels)gezondheid. Vertrouw het plan dat u heeft opgesteld, neem dus die positie in.

Regel 25: Doe optie straddles en strangles niet verkeerd om.

Sommige handelaren zijn in de overtuiging dat je een optie straddle (of strangle) moet kopen wanneer de volatiliteit zeer hoog is, en de optie straddle (of strangle) moet verkopen wanneer de volatiliteit zeer laag is. Vergeet niet, net als de prijzen van de derivaten zelf, dat volatiliteit zijn eigen cycli heeft. Net als de prijs van een grondstof die in cycli hoger en lager gaat, geldt dat ook voor de volatiliteit van deze grondstoffen. Als u een optie straddle (of strangle) gaat kopen, moet u dat doen wanneer de volatiliteit op of nabij een historisch laag punt is, en u dient deze constructies te verkopen wanneer de volatiliteit op of nabij de historische hoogtepunten is.

Regel 26: Wanneer u al een paar winstgevend posities op rij hebt gehad, word dan niet roekeloos.


Het is een vrij algemeen ervaring, wanneer u een enkele of meerdere winstgevende posities hebt op een rij, kunt u zo van overtuigd raken van het uw eigen capaciteiten dat u uw rekening gaat overhandelen. U begint af te wijken van uw eigen onderzoek en handelsplan, neemt meer dan verantwoorde risicos om dat u recht heeft op dat grote geld (i.e. hebzucht). Blijft ten alle tijden bij uw handelsplan, en als u blijft winnen aan de ingenomen posities is dat prima natuurlijk, u ziet uw rekening groeien, GOOI DIT ALLES NIET WEG!!

Regel 27: Weet hoe u een rekeningoverzicht moet lezen.

Veel handelaren hebben geen flauw idee hoe ze een overzicht van een handlesrekening moeten lezen en hoe deze te begrijpen.

Ja, het kan best verwarrend en moeilijk, maar het is belangrijk dat u voor elke handel, winst, verlies en kosten kunt doorzien. Vraag bij uw broker om een duidelijk uitleg van de verschillende items op het overzicht, al zal die soms ook niet direct een antwoord kunnen geven en iets moet navragen. Als u wel inzicht hebt verworven in een telefoonrekening, dan moet u zeker de moeite nemen om iets belangrijks als een handelsoverzicht te kunnen begrijpen.

Regel 28: Hebzucht is een bekende handelaarsmoordenaar.

Dit gaat samen met een paar andere tips, maar is het zo belangrijk om te herhalen. Als u gokt op de grote slag, zal u die waarschijnlijk verliezen. Vergeet niet om u te houden aan het plan en zorg voor een gestage groei in uw eigen vermogen. Als u tien procent rendement per maand maakt, denk dan na, waar anders krijgt u een 120% rendement per jaar? Het is alleen de methodische handel die u op de rails houden en aan de winst helpen als u plan werkt. Zeer oud gezegde … stieren en beren maken geld … varkens worden geslacht!

Regel 29: Technisch of Fundamenteel?

Er was een tijd dat een handelaar zuiver technische of fundamentele kon handelen, maar die dagen zijn bijna verdwenen. Het lijkt erop dat welk soort u beweert te zijn, u moet een zorgvuldige blik op de andere moet werpen. Zorg ervoor dat u alle mogelijke wegen van de door jou gekozen techniek in het onderzoek betrekt.

Als u een technische handelaar bent, verzamel dan informatie over alle systemen kunt u vinden, om er vervolgens een uw eigen te maken. Als fundamenteel handelaar, zorg dan dat u op elke relevante mailing lijst komt. Beter geïnformeerd betekent betere handel.

Regel 30: Waarom niet een “synthetische” long call positie proberen?

Wanneer u een call optie koopt moet u niet verwachten dat een winst van de positie een op een meeloopt met de prijs. Zelfs een in-the-money call optie zal niet precies met hetzelfde bedrag meelopen. Natuurlijk wilt u dat geld, maar u bent het type handelaar dat met gedefinieerde risico een long optie inneemt. Dan geeft zou u dit een keer kunnen proberen:

Ga long met een futures (FTI) contract en op hetzelfde moment koopt u 2 at-the-money put opties op de AEX. Kijk wat er gebeurt,  indien de futures prijs omhoog gaat zult u van de beweging profiteren, maar als de prijs daalt, verliest u helemaal naar beneden geld op de future-positie, maar krijgt wel winst uit de put positie. Daarom krijgt u onbeperkt opwaartse potentieel (minus de put premie en transactiekosten), en uw neerwaarts risico is beperkt tot de kosten van de put premie en de transactiekosten voor de putten.

Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook voor een synthetische long put positie, waar naast een short positie in FTI, 2 at-the-money call opties wordt gekocht.

Regel 31: Neem een logische “Risc-to-Reward¨ verhouding.

Wanneer u een mogelijke positie overweegt, verzeker u dan van een redelijk rendement ten opzichte van het risico dat u wenst te nemen. In de eerste plaats, bepaal de logische plaats voor uw stop loss order. Bereken dan de hoeveelheid geld die je zou verliezen (met inbegrip van provisies en kosten) als u uitgestopt wordt op dat niveau. Ten tweede, beschouw uw koersdoel: bereken de hoeveelheid geld dit realistisch koersdoel opbrengt (minus provisie en kosten). Als u deze twee waarden op elkaar deelt, dan heeft u de “Risc-to-Reward” verhouding. Ligt deze waarde onder de 3 dan moet u niet handelen, ervaren handelaren zullen u vertellen dat een “Risc-to-Reward” verhouding van 3-tegen-1 aanvaardbaar is, niet op elke handel overigens. Natuurlijk, hoe groter de ratio, hoe beter, maar minder dan 3:1 is niet de moeite en het risico waard.

Regel 32: Spring niet voor een bewegende trein. 

Veel handelaren, zowel beginnende als profs, zullen pas als de trend een feit is instappen en dan tegen de trend in geld willen maken. De markt is echt niet van plan om uit een trend omhoog of omlaag te vallen, alleen omdat u dat wilt, of denkt dat het zou moeten. Er zijn genoeg handelaren die veel geld verliezen omdat ze dachten dat de enorme uptrend voorbij was, en vasthouden om short te gaan op de indexen, en dat keer op keer. Laat de markt u vertellen wanneer de trend is geëindigd en ga dan aan de juiste kant staan. Als het een grote trend is, dan heeft u genoeg tijd om in te stappen, zowel aan de andere kant of wanneer de trend dan draait.

Regel 33: Let op wanneer u uw order plaatst.

Wanneer u uw order plaatst bij uw broker, plaats deze zorgvuldig en met opzet, daarna is het zeer belangrijkdat u de order nakijkt. Wees er zeker van dat het juiste er staan, let op koop dan wel verkoop, of opening en sluiting. Als u een foute invoer niet op tijd inziet, kan dat grote gevolgen hebben.

Regel 34: Als u een fout maakt … stap ONMIDDELIJK uit de positie!

Als uw systeem vertelt dat u short moet gaan, maar u heeft per ongelijk een long ingenomen, dan moet u de fout corrigeren op het moment dat u dat ontdekt. Als u gaat wachten of de markt u toevallig gaat helpen om dze fout ongedaan te malen, dan zal dat u zeer veel geld gaan kosten. Uiteindelijk moet u alleen maar met uw systeem handelen.

Regel 35: Wanhopig geld verliest altijd !

Een gezegde afkomstig van waarheid en ervaring. Wanneer u handelt met uw vingers gekruist, dan is het een wanhopige handel. Het lijkt altijd zo te zijn dat wanneer uw handelt met zeer weinig vermogen of uw positie vergt (extra) marge, of een u verkeerd in een situatie waarin u niet wil zijn, deze handel nooit uw kant opkomt. Als u de stress begint te voelen door de situatie van uw handel, dan moet u uit die handel, en dat weet u. Neem u verlies en wacht op een betere kans. U zal zich beter voelen, en in staat zijn uw volgende handel met meer objectiviteit te plannen.

Regel 36: Achtervolg de markt niet.

Uw systeem en het onderzoek vertelt u wanneer een positie wordt ingenomen tegen de huidige prijs. Of u nou long of short gaat, plaats uw order en stap in. Maar al te vaak als een signaal wordt gegeven, aarzelt men of probeert men met het plaatsen van een limietorder op de prijs de eerste winst te pakken.

Wat er dan vaak gebeurt is, dat u niet de positie verwerft en de prijs een paar centen al van u af beweegt. Omdat u nog steeds van mening dat het een goede positie is, en beslist u om de limiet prijs te verhogen. Dan is de prijs natuurlijk weer verder weg, en u besluit dan maar een bestens order te plaatsen (dat had dus direct gemoeten). U bent nu in de markt en met misschien wel al een dubbeltje minder winst (extra verlies) dan nodig was geweest.

Omdat u bang was een paar cent te veel te betalen, ging u de prijs najagen om uiteindelijk veel meer te betalen.