Morning call 25-9: Opwaartse druk op de markten blijft

 

Terugblik gisteren:

De financiële markten begonnen de nieuwe handelsdag terughoudendheid. Wallstreet was de dag ervoor op het laagste niveau van de dag gesloten dus de verkopers waren nog niet klaar.  De AEX testte in de morgen de 417 punten. Dat niveau bleef steun houden. De rest van de dag was het wachten op de opening van de beurzen in de V.S.

Uit Duitsland kwam net als de dag ervoor slecht nieuws. Om 10.00 uur verscheen de IFO index. Deze index meet het vertrouwen van de Duitse ondernemer. Dit cijfer viel tegen.

 

dl

 

 

De Duitse economie draait niet meer zo soepel.  Een dag eerder bleek dat de Duitse inkoopmanagersindex ook sneller vertraagde dan verwacht. Het cijfer staat nog net boven de 50 en noteert op het laagste niveau in ruim een jaar. Beleggers waren bij met deze tegenvallers. Dat is te zien aan de intradaygrafiek van de DAX.

 

Knipsel

 

Wallstreet opende inderdaad terughoudend, maar een half uur voor het slot van de Europese handel kwamen de kopers op wallstreet terug. De ingang was te klein. De Europese beurzen trokken zich op aan deze Amerikaanse opmars. Er kwam goed nieuws van de huizenmarkt in de V.S. De nieuwe woningverkopen  zijn gestegen tot het hoogste niveau in 6 jaar. Er werd gerekend op een stijging van 3.4%. Het werd iets meer. De verkopen stegen met 18% (!!).

huizen vs

Een andere trigger voor de stijging van de beurzen bleek te komen vanuit de valuta. De de euro daalde ineens fors.

De 420 puntengrens die afgelopen dagen weerstand was geworden voor de AEX, werd weer opwaarts uitgenomen. Bij het slot stond er een plus van 0.62% op 421.42 punten. De kopers bleven actief tot het einde van de dag. Wallstreet kon op het hoogste niveau van de dag sluiten. De positieve stemming is terug!

Op fondsenniveau was TNT-express de gebeten hond. Er werd een winstwaarschuwing afgegeven. Het aandeel daalde bijna 10%. Beleggers zijn goed te spreken over de plannen van philips om het bedrijf op te splitsen. Gisteren kwam er weer 3% bij. ASML liftte mee en won bijna 2%. Fugro herstelde van de klappen van een dag eerder en won ook 2%.

 

Het marktbeeld:

Knipsel

 

 

De daggrafiek van de euro laat zien dat Draghi blij kan zijn. De beleidsmakers willen hun eigen munt zo zwak mogelijk hebben. Dit is goed voor de export. Maar het kan niet zo zijn dat alle valuta dalen. De dollar is de laatste tijd de grote ”winnaar’. De euro wordt zwakker en zwakker ten opzichte van de dollar.

Knipsel

 

Op het grondstoffenvlak blijft het een dalende trend. De olieprijs daalde gisteren verder. Aan het slot ontstond er wat vraag zodat de laatste candle een ”doji” is geworden. Dit kan een bodem betekenen, maar is nog niet duidelijk.

 

brent

 

Bij de goudprijs is er nog niets te zien van een bodem

 

goud dag

 

De trends op de beurzen

 

AEX

De ema20 heeft het gehouden als steun. De correctie duurde hiermee 2 dagen en lijkt dus niet verder te komen dat de ema20.

 

aex daily

DAX

Slecht nieuws bleek de bodem van de index gisteren.  Een dag eerder daalde de dax tot de ema50, gisteren stonden de seinen bij het slot weer op groen.

dax daily

 

S&P500

Deze index liet exact hetzelfde zien als de DAX. Steun op de ema50 en een dag erna weer alle seinen op groen.

 

s&p daily

 

Vooruitblik vandaag:

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futurestanden:

Knipsel

 

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.  U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag