Morning call 10-10: IMF vreest nieuwe recessie

 

Terugblik gisteren

De dag begon positief voor alle beurzen. De FED-minutes van de avond ervoor klonken nog na. Het slechte nieuws wat verkondigd werd, zagen beleggers als positief. De positieve stemming sloeg gisterenmiddag om. De futures begonnen te zakken. De daling duurde tot het eind van de sessie.

De opgebouwde winsten verdwenen. De aex eindigde de dag 0.2% lager op 402.66 punten. Wallstreet gleed in de avond verder weg en eindigde 2% lager. Belangrijke steunniveaus werden getest. Jantje lacht, Jantje huilt.

Uit Duitsland kwamen verontrustende berichten. De export is keihard gekrompen. Bijna 17% in augustus. Hoeveel?

Oef.

Was er niet iets met Rusland? En boycot? Dat wordt hard gevoeld. De export van Duitsland is de import van Nederland. Dus het is een fabeltje om te denken dat er in Nederland geen slecht nieuws aan zit te komen. De crisis is toch voorbij? We hebben toch het ergste gehad? Was het maar waar. Het IMF ziet wereldwijd een nieuwe recessie aankomen als de landen niet snel hun huiswerk gaan doen.

 

Het marktbeeld van gisteren

 

Knipsel

 

Het is een valutaspel op hoog niveau. Iedereen wil de eigen valuta zo zwak mogelijk hebben. Dit willen de beleidsmakers omdat een zwakke valuta inflatie zou aanwakkeren. En inflatie, daar smeekt iedereen om. Een groot deflatiespiraal komt eraan en deflatie willen de beleidsmakers met fluwelen woorden bestrijden. Mission impossible.

Draghi beloofde gisteren opnieuw hogere inflatie. De inflatie in de eurozone is momenteel 0,3%. Doelstelling is 2%. Draghi staat klaar om de geldkraan nog verder open te zetten benadrukte hij gisteren.

 

De olieprijs viel gisteren verder.

brent

 

De trends op de beurzen

AEX

De AEX eindigde gisteren exact op de ema 200. Het stijgend trendkanaal is nog net in tact. De index is 5% gezakt sinds de top van een paar weken geleden. Als bij het huidige niveau geen steun komt, krijgen we trendmatig problemen.

 

aex daily

 

DAX

De dax heeft die problemen al. De index is uit het stijgend trendkanaal gevallen en noteert inmiddels onder alle ema’s. De  aex is 5% gedaald sinds de top; de dax doet het slechter en noteert inmiddels 10% onder deze top. De start van de grote stijging was begin 2009 en het heeft er alle schijn van dat we nu met een serieuze draai te maken hebben. The chart is looking ugly.

 

dax daily

S&P500

Deze index noteert nog net boven de ema200. Het stijgend trendkanaal wankelt. It ain’t over till it’s over.

s&p daily

 

Tenslotte de trend van de aex van afgelopen week. De rode lijn fungeerde de hele week als steun. Vandaag zal die lijn neerwaarts doorbroken worden zodat de dalende trend aan kracht wint.

 

aex kwartier

 

Vooruitblik vandaag

 

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures  voor opening wallstreet noteren vlak. De opening van de Europese beurzen zal lager zijn.

 

Knipsel

 

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.  U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!