Morning-call 16-10: AEX boekt grootste verlies in 3 jaar

 

Terugblik gisteren

De dag begon rustig en zelfs in de plus voor de meeste Europese beurzen. Naarmate de dag vorderde ging de sneeuwbal echter aan het rollen. En probeer die dan maar eens te stoppen. Dat lukte dus niet. Er werd een bloedbad aangericht op de financiële markten. De aex sloot voor de zoveelste dag op rij op het laagste punt van de dag. Het verlies was 3,46%; het grootste intraday verlies sinds 2011.

ASML presenteerde cijfers en begon de dag opgewekt met een plus van 2%. Bij het slot stond er echter een verlies van 5%.Waren er dan geen lichtpuntjes gisteren op het damrak? Dat lichtpuntje kwam pas later op de dag. Op wallstreet.

De beurzen in de V.S. startten in de avond  namelijk een offensief. De futures vlogen. De ES (future van de s&p500) klom maarliefst 45 punten in een paar uur tijd. Dat is een bounce van meer dan 2%. Een groot gedeelte van het verlies van eerder die dag werd weggewerkt. Bij het slot resteerde nog wel minnen, maar ook weer dichtbij het hoogste punt van de dag. En dat is het verschil met de dagen ervoor waarbij de beurzen telkens op het laagste punt van de dag eindigden.

Nabeurs kwam er opnieuw vuurwerk. Er kwamen veel bedrijven met kwartaalcijfers. De meest opvallende was netflix. Zie hieronder de koersreactie.Het bedrijf verloor een kwart van haar waarde in een paar minuten tijd. Luchtballonnen klappen.

Knipsels

 

Het marktbeeld gisteren:

 

Knipsel

 

 

De groeivertragingen wereldwijd en recessievrees in de Eurozone spelen de beurzen parten. Het blijft een ondoorgrondelijk verschijnsel. Want dergelijk slecht nieuws werd bijna altijd aangegrepen om de beurzen juist te laten stijgen. Afgelopen weken is het dus omgekeerd. Nieuwe lows voor dit jaar worden overal opgezocht.

 

Pensioenfondsen trekken aan de bel. Ze komen in de problemen. De grootste oorzaak daarvan is de alsmaar dalende rente. Pensioenfondsen beleggen voornamelijk in obligaties. Probeer maar eens rendement te maken in dergelijke markt. De 10-jaarsrente Duitsland daalde gisteren opnieuw hard. Er is geen rendement meer te halen. En pensioenfondsen moeten hun liquide middelen toch gaan beleggen. Als je dan nu al weet dat je voor de 10-jaarsrente niet eens 1% kunt maken, dan zit er iets goed fout. Deflatie in de puurste vorm.

 

Knipsels

 

Knipsel

 

 

De paniekbarometer VIX knalde gisteren eerst omhoog en viel later ook weer snel terug. De candle van gisteren voor de VIX was namelijk een grote inverted hammer. Een potentieel toppatroon voor de VIX. Een paniekbodem lijkt hiermee geplaatst voor de beurzen.

 

vix daggrafiek

 

De trends op de beurzen

AEX

De laatste candle spreekt boekdelen. Het slot was op het laagste punt van het jaar. De RSI noteert zwaar oversold. Tijd voor een (korte) opleving.

 

aex daily

 

DAX

Ik meldde het al in mn vorige updates, de dax is op weg naar de fibosteun van 8500 punten. Dat niveau werd gisteren op een haar na bereikt. De RSI staat inmiddels op crash niveau. Onder de 20. Blinde paniek. Tijd voor een bounce.

 

dax daily

 

Voor de langere termijn moeten we ons wel degelijk zorgen gaan maken. De weekgrafieken van de indices zijn ernstig verslechterd. Hieronder de weekgrafiek van de s&p500.  Dan zien we ook meteen dat de daling van afgelopen weken nog helemaal niks voorstelt in vergelijking met de stijging die daaraan afgelopen 5.5 jaar aan vooraf is gegaan.

 

s&p week

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures voor opening Europa noteren hoger. De futures voor opening wallstreet doken gisteren na de cijfers van netflix weer in het rood. Vannacht vond er geen herstel plaats. Voor wallstreet mag dus een lagere opening worden verwacht.

 

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.  U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!