Morning call 30-10: Federal reserve beëindigt opkooppromgramma

 

Terugblik gisteren

Het was een relatief rustige dag voor de financiële markten.  De omzetten waren laag.  Alle ogen waren gericht op de Federal Reserve (beleidscomité van de centrale banken in de VS). Het was wachten op 19.00 uur. Op dat tijdstip zou de FED duidelijkheid geven over het te volgen vervolgbeleid. Sinds 2008 is er voor ruim 4000 miljard dollar aan obligaties opgekocht. Gisteren werd bevestigd dat dit nu definitief stopt. De werkloosheid in de V.S.  is afgelopen 6 jaar stevig gedaald en de markten hebben geen extra stimuleringen meer nodig. De rente zal nog wel een aanzienlijke tijd op 0% gehouden worden, maar in de loop van volgend jaar verwacht de FED wel de eerste rentestappen te zullen zetten. De markten waren na dit bericht even volatiel maar verder gebeurde er weinig.

Wallstreet eindigde de dag licht lager. De Europese beurzen sloten vlak.

 

Het marktbeeld

 

Knipsel

 

 

Direct na het bekendmaken van het nieuws zakte de euro stevig ten opzichte van de dollar.

 

Knipsel

 

De olieprijs steeg gisteren. Of dit een bodempatroon is, kunnen we nog niet weten. De prijs noteert nog onder alle MA’s dus trendmatig is het nog een volle sell. Olie noteert in dollars.

 

brent

 

De trends op de beurzen

 

AEX

De felle stijging van de AEX stopte gisteren precies bij de MA200. Daar ligt ook een fibo weerstand. Een relevante weerstand. Of de stijging hiermee klaar is, is niet te zeggen. De candle van gisteren was wel een verkoopcandle maar het steile trendkanaal is niet gekrakt.

aex daily

 

s&p500

De S&P500 is onder het stijgend trendkanaal gedoken. De opmars van de laatste weken heeft er nu voor gezorgd dat de index weer bijna in dit trendkanaal is teruggekeerd. Gisteren gaf die lijn weerstand.

 

s&p daily

 

Vooruitzicht vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures voor opening Wallstreet noteren vlak. De Europese beurzen zullen hoger openen. De hamvraag voor nu is: is de stijging van de beurzen klaar of gaat de gehele daling teruggepakt worden? Er zullen nog wat zware weerstanden overwonnen moeten worden om verder te kunnen stijgen. Het lijkt erop dat de beurzen eerst een stap terug zullen moeten.

AEX fondsen shell en randstad hebben hun kwartaalresultaten gepresenteerd. Omzet shell is boven verwachting; de productie beneden verwachting. De lage olieprijs speelt shell parten. Randstad liet goede cijfers zien, maar ziet verzwakking in Duitsland en Frankrijk. Verder zal DSM in de schijnwerpers staan. Er komen berichten dat DSM een overnameprooi zou zijn .

 

Knipsel

 

Heeft u onze superdeal al gelezen? https://www.optietrading.com/eindejaarsaanbieding-e9900-tm-2014/

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.  U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!