Morning call 7-11: Koopwoede bij beleggers nog niet klaar

 

Terugblik gisteren

De handelsdag stond in het teken van Mario Draghi. Om 13.45 uur kwam het bericht dat de rente onveranderd bleef. Dat was geen verrassing. De toelichting die om 14.30 uur werd gegeven was voor beleggers (lees: algotraders) aanleiding om de beurzen in eerste instantie stevig hoger te zetten. snel daarna viel het weer stil. Het lukte de AEX wel om verlies om te zetten in winst. Aan het slot stond er een plus van 0.61% op 413.15 punten.

Wallstreet beleefde een relatief rustige sessie. Na een eindsprint sloten de beurzen in de V.S. op hun hoogste punt van de dag. De dow jones en de s&p500 eindigden met nieuwe all-time-highs.

 

Het marktbeeld

Knipsel

 

 

Op het damrak was het aandeel fugro net als de dag ervoor de grote uitschieter. Het aandeel is de afgelopen 2 dagen 50% gestegen.

 

Wat meldde de ECB? Eigenlijk was het allemaal een herhaling van wat er afgelopen maanden al steeds gemeld werd door Draghi. De ECB staat klaar om onorthodoxe maatregelen te gaan nemen als dit noodzakelijk mocht zijn. Voor nu is het niet noodzakelijk dus gebeurt er (nog) niks. De markten waren gisteren (weer) gerustgesteld. De markten gaan er nu vanuit dat de ECB bij de aanstaande meeting (december) zal starten het de verruimingsmaatregelingen.

De trends op de beurzen

AEX

De klimwand is en blijft steil. De beurzen blijven er tegenop klimmen. Geen hoogtevrees.

 

aex daily

DAX

Bij de dax zien we hetzelfde. Nieuwe highs worden niet gemaakt, maar van enige druk is geen sprake.

dax daily

 

 

De Europese beurzen zetten geen nieuwe highs neer, de Amerikaanse beurzen doen dat wel. Dag na dag. De dow jones en de s&p500 hebben door  de ontwikkeling van afgelopen weken een patroon van hogere toppen en lagere bodems. Een megafoonpatroon. Een omkeerpatroon.

DOW JONES

De dow jones is inmiddels bezig met een ”overshoot” naar boven; de s&p500 is nog niet zo ver. Het patroon is nog niet klaar. De top is nog niet bereikt. Het slot gisteren was op het hoogste punt van de dag dus kopers zijn actief gebleven tot het slot. De koopwoede is nog niet klaar.

dow daily

 

S&P500

Identiek patroon als de dow jones. Hogere toppen en lagere bodems. De RSI staat inmiddels voor zowel de dow jones als de s&p500 dichtbij het niveau waar vaak een top wordt geplaatst. Onderstaande grafiek laat zien dat er nog wel wat ruimte omhoog is.

 

s&p daily

 

 

Vooruitblik vandaag

De agenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De nieuwste banencijfers uit de VS zijn hierbij het belangrijkste. Deze worden om 14.30 uur gepubliceerd.

Staalfonds Arcelor Mittal is vanmorgen met kwartaalcijfers gekomen. Het bedrijf heeft last van de afnemende vraag naar staal en ijzererts in opkomende landen als China en Brazilië. In de VS neemt de vraag juist wel toe.

De futures beloven een hogere opening voor de Europese beurzen.

 

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.  U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!