Morning call 14-11: olieprijs crasht

 

Terugblik gisteren

Op het damrak lijkt het op het eerste gezicht rustig als je de koersontwikkeling van de AEX bekijkt. De index jojo’t de hele dag rond het slot van de dag ervoor. Het slot was 0.13% lager op 411.41 punten. Maar in feite is er van enige rust geen sprake. Bedrijven die gisteren hun kwartaalresultaten bekendmaakten, hadden een volatiele dag. Zo moest AEGON ruim 6% inleveren en SBM 4%. AHOLD kwam eveneens met resultaten en had een rustigere dag. De oliefondsen zitten in zwaar weer. De olieprijs maakte gisteren een nieuwe val mee. Hier heeft shell uiteraard veel last van. SHELL leverde ruim 2.5% in.

Op wallstreet was het business-as-usual. De dow jones en de s&p500 zetten een nieuwe all time high neer. Alle rust ook hier. Maar er speelt meer. De beurzen sluiten al een tijdje vrijwel dagelijks op nieuwe hoogtepunten; de paniekbarometer VIX zet al een tijdje GEEN nieuwe lows neer. Gisteren steeg de VIX met 5%.  Het percentage fondsen wat de huidige stijging draagt, wordt steeds kleiner.

 

vix daggrafiek

 

Heeft u onze eindejaarsaanbieding al gelezen? Wegens groot succes hebben we de aanbieding verlengd! Tot 16 januari voor 99 euro! Maak er snel gebruik van nu het nog kan! https://www.optietrading.com/eindejaarsaanbieding-e9900-tm-2014/

 

De olieprijs is gisteren verder gecrasht. Slecht nieuws voor de oliefondsen. De raffinagekosten liggen hoger dan de huidige olieprijs.De olieprijs moet snel weer stijgen om de projecten rendabel te kunnen houden. Voorlopig geen bodem te zien. Sinds de top van afgelopen juli is de olieprijs met 40% gedaald. Voor de consument is dit op korte termijn goed nieuws. Goedkopere olie betekent ook dat veel aanverwante producten goedkoper worden. En zo krijgen we deflatie. En dat willen we nu weer niet. Of toch wel? Als we moeten tanken dan willen we dat.

 

brent

 

De trends op de beurzen

AEX

De steile uptrend vertoont haarscheurtjes. Afgelopen week lukt het niet echt meer om door te stomen. De index oogt vermoeid en de stijging lijkt klaar. Gisteren tikte de AEX de MA 50 aan. Wallstreet schoot te hulp. Wallstreet pluste en de MA50 van de AEX werd steun.

 

aex daily

 

DAX

Ook bij de dax zien we dat de steile uptrend haar beste tijd heeft gehad. De index heeft de kracht niet meer om verder te stijgen. De indicatoren staan op een draaipunt naar verkopen. Wallstreet zorgt er ook hier voor dat de index hoog blijft.

 

dax daily

DOW JONES

De Europese beurzen hebben in de laatste grote stijgingsgolf geen nieuwe hogere top weten te plaatsen. Dat lukt de beurzen op wallstreet wel. De dow jones zet met gemak dagelijks nieuwe hoogtepunten neer. Dat was gisteren niet anders.

Indicatoren staan inmiddels (giga) overbought. De trend zelf is bezig met een overshoot. Geen vermoeidheid te zien.

 

dow daily

 

Vooruitblik vandaag

 

Bij ABNMRO verdwijnen opnieuw honderden banen. Wie komt er tegenwoordig nog bij een bank? Bijna alles gaat tegenwoordig via internet. De klanten van de banken hebben de dure medewerkers van de banken steeds minder nodig. ABNAMRO rapporteerde vanmorgen de cijfers en kondigde hierbij dus een nieuwe ontslaggolf aan.

Baggeraar Boskalis kwam vanmorgen met resultaten en verhhogt de winstverwachting 2014.

Duitsland en Frankrijk hebben zojuist hun economische groeicijfers gepresenteerd. Later vandaag volgen de cijfers van de eurozone. Zijn deze cijfers beter of slechter dan verwacht? Dit wordt dagelijks netjes bijgehouden in de beursagenda.  https://www.optietrading.com/beurs-agenda/  Zie ook wat er om 15.10 uur op de agenda staat.

 

De futures noteren op moment van schrijven licht hoger

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.  U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!