Morning call 28-11: OPEC doet niks; olieprijs onderuit!

 

Terugblik gisteren

De beurzen op wallstreet waren gesloten in verband met Thanksgiving. Dat beloofde dus een rustig dagje met lage omzetten te worden voor de Europese beurzen . In de middag kwam het bericht dat de OPEC had besloten om niets aan de olieproductie te doen. Dat was slecht nieuws voor de olieprijs en de oliefondsen. Zwaargewicht shell moest het ontgelden en daalde ruim 4%. Ook andere oliefondsen zoals fugro en sbm offshore  daalden fors.

De slechte stemming bleef echter beperkt tot de oliegerelateerde aandelen. De overige sectoren vingen deze daling op. Voor de rest van de markt was het business as usual. De AEX eindigde op een hoogste niveau in 6.5 jaar tijd op een stand van 425.75 punten. De futures van wallstreet eindigden zoals steeds afgelopen tijd op het hoogste niveau van de dag.

 

Het marktbeeld

Knipsel

 

Niet alleen aandelenbeleggers beleven jubeltijden. Ook obligatiebeleggers weten niet wat ze overkomt. De rentes dalen overal. De 10-jaarsrente in Duitsland is op een nieuw dieptepunt aanbeland. 10 jaar lenen voor 0.7%!

 

Knipsel

 

Knipsel

 

Stijgende aandelenkoersen en dalende rentes. En dalende grondstofprijzen. Deflatie.

Sinds deze zomer is de olieprijs stevig aan het dalen. Hieronder een grafiek van de ontwikkeling van de olieprijs afgelopen 27 jaar. In de jaren 90 noteerde de olieprijs lange tijd tussen de 10 en 20 dollar. In 2002 startte een opmars die duurde tot het najaar van 2008. De val van de olieprijs daarna ging hand in hand met de val van de  aandelenmarkten eind 2008/2009. Daarna startte een nieuwe opmars.

 

Knipsel

 

Aan de laatste stijging is afgelopen maanden een einde gekomen. Dalende olieprijzen. De consument is er blij mee. De vraag is in hoeverre de dalende olieprijzen doorberekend kunnen worden aan de eindgebruiker. Voor de oliefondsen is een daling van de olieprijs slecht nieuws. De kosten lopen namelijk gewoon door. De opbrengsten per vat olie daalt.

 

De trends op de beurzen

AEX

De aex wist gisteren een nieuw hoogste punt van het jaar te bereiken. Daarmee werd ook het hoogste niveau in 6.5 jaar bereikt.   De laatste dagen schurkt de aex tegen de bovenkant van de bollingerband aan. Weerstand.

 

aex daily

 

DAX

De dax heeft net als de andere beurzen de gehele daling teruggepakt en is weer aanbeland bij de top. Zie de laatste candles. Indrukwekkend. Loodrecht. De indicatoren staan zwaar overbought. Who cares.

dax daily

 

Vooruitblik vandaag

De beurzen zullen de dag licht vlak beginnen.  Wallstreet is vandaag maar een halve dag open. De omzetten zullen minimaal zijn. De meeste handelaren hebben een lang weekend.

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futurestanden:

 

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.

U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Dat gaat dan via onze broker TRADZSTER.

Meer over ons vindt u hier: https://www.optietrading.com/over-ons/

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!