Morning call 4-12: Vandaag D-Day, sinterklaascadeau van Mario Draghi

 

Terugblik gisteren

Met lage omzetten gingen de beurzen langzaam omhoog. De dag voordat de ECB met nieuwe rentemaatregelingen kan komen is het traditioneel altijd rustig op de financiële markten. De AEX bewoog nauwelijks en eindigde de dag 0.03% hoger op 428.61 punten.

Op wallstreet was de stemming eveneens goed. De dow jones en s&p500 wisten hun hoogste koersen ooit weer aan te scherpen.

 

Het marktbeeld

 

Knipsel

 

 

Stronger dollar, the energy situation, weaker growth in China, and record grain crops have all pushed some broad commodities indices to new multi-year lows.

 

image030

 

De euro had gisteren een slechte dag. Een belangrijke doelstelling van Mario Draghi is onder andere om de euro goedkoper te krijgen zodat de exportpositie van Europa concurrerender en dus sterker kan worden. De euro bereikte het laagste niveau in 2 jaar ten opzichte van de dollar.

Knipsel

 

Een andere doelstelling van de ECB is om de inflatie richting 2% te krijgen. Deze doelstelling wil maar niet lukken. Prijzen blijven overal dalen en die inflatie doelstelling van 2% gaat niet lukken. Om dit toch te gaan bereiken gaat Europa met verruimingsmaatregelingen starten,  Hetzelfde als in de V.S. en in Japan en de UK  is gebeurd.  Het nadeel van dergelijke maatregelingen is dat de beschikbaar gestelde gelden nauwelijks in de reële economie komen. Het blijft bij de banken en gaat rechtstreeks naar de financiële markten. Dat is eigenlijk niet de bedoeling van deze verruimingsmaatregelingen. Who cares. De werkelijke doelstelling van de centrale banken wereldwijd is natuurlijk om de financiële markten tevreden houden.

De olie blijft dalen. Sinds de top van deze zomer is de olieprijs al ruim 40% gedaald. Dit werkt door in veel aanverwante producten. Dat wordt allemaal goedkoper. Geen inflatie maar deflatie.

 

brent

De trends op de beurzen

AEX

Gisteren was het een nietszeggende dag. Het slot was licht hoger. Geen relevante veranderingen. De aex noteert op het hoogste niveau in 6.5 jaar.

aex daily

 

 

DAX

De dax noteert net onder de all time highs. Bij positieve stemming vanmiddag zal deze index een nieuwe hoogste koers ooit gaan neerzetten. Alles staat overbought, who cares.

dax daily

 

 

DOW JONES

De dow jones weet dag na dag een nieuwe hoogste koers ooit te plaatsen. De index blijft aan de bovenkant van het stijgend trendkanaal hangen. Geen belegger die het aandurft om winst te nemen. Alles blijft hoog hangen.

dow daily

Vooruitblik vandaag

Vandaag is het d-day voor de ECB., Draghi gaat vertellen hoe het met de groei en inflatie gaat in Europa. Verwacht wordt ook dat de beste man gaat toelichten dat hij klaar zal staan om onorthodoxe maatregelingen te nemen indien noodzakelijk. De beurzen noteren al lange tijd op multi year highs of all time highs dus directe noodzaak om al te concreet te worden  is er niet voor Draghi. Ik verwacht dat het een pappen-en nathoud verhaaltje zal gaan worden. Het zal een volatiele middag worden.

De agenda van vandaag: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

In aanloop naar de rentebesluiten  liggen de futures er vriendelijk bij. De beurzen zullen een positieve start hebben.

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.

U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Dat gaat dan via onze broker TRADZSTER.

Meer over ons vindt u hier: https://www.optietrading.com/over-ons/

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!