Morning call 5-12: Draghi stelt beleggers teleur

 

Terugblik gisteren

De hele week was er relatieve rust op de markten. Vol vertrouwen werd uitgekeken wat Mario Draghi voor cadeau zou brengen. Gisterenmiddag kwamen de verlossende woorden. De rente in de eurozone bleef onveranderd laag. Dat was geen verrassing. Om 14.30 uur hield Draghi de toespraak waarbij de plannen werden uitgelegd. Het was vooral een herhaling van wat hij al maanden meldt. Beleggers hadden gehoopt dat de ECB eindelijk met de verruimingsmaatregelingen (QE) voor Europa zou starten. Dat bleek nog niet het geval. Het gaat wel gebeuren, maar pas in 2015. Dit wilden beleggers niet horen. De verkoopknop werd ingedrukt. De AEX startte een grote dalingsgolf en zakte van 432 naar 423 punten.  De olieprijs maakte eveneens wilde bewegingen. Ook de valuta gingen flink te keer. Het is even gedaan met de relatieve rust in Europa op de markten.

Wallstreet bleef koelbloedig. De recordstanden konden NET niet worden vastgehouden. Van enige verkoopdruk was geen sprake op wallstreet. De beurzen eindigden vlak.

 

Het marktbeeld

Knipsel

 

Valuta oorlog

Draghi doet er alles aan om de EURO zo zwak mogelijk te maken. Dat lukt aardig want de EURO staat tegenover de DOLLAR op het laagste punt in jaren. Dat is goed voor de exportpositie van Europa. Ieder land wil de eigen munt om die reden zo zwak mogelijk hebben. De dollar is deze ”currency war” al tijden aan het verliezen. De dollar is de munt die sterker en sterker wordt. De Japanse regering doet er alles aan om de YEN zo zwak mogelijk te krijgen. Dat is weer goed voor de Japanse export. De YEN bereikt momenteel het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 7 jaar!

image002

Niet alleen de U.S. dollar is de ”winnaar”. Ook de Chinese munt de YUAN stijgt hard ten opzichte van de Japanse YEN. Dit is pijnlijk voor de Chinese export. Er wordt alweer gespeculeerd over een depreciatie van de YUAN. De grafiek hieronder is de YUAN/YEN verhouding.

image005

 

De munt die het hardste is getroffen de laatste tijd is zonder twijfel de Russische roebel. De munt is al maanden aan het crashen. Producten in de winkels in Rusland worden bijna dagelijks duurder. Poetin doet alsof zn neus bloedt en meldt dat rijke mensen hun geld naar Rusland terug kunnen brengen. Er worden dan geen vragen gesteld over de afkomst van dat geld. Mwah.

image017

 

De trends op de beurzen

 

AEX

Het is een interessante ontwikkeling. De beurzen in de VS hadden namelijk al een tijdje een patroon van hogere toppen en lagere bodems. De AEX had dat patroon niet omdat er nooit hogere toppen stonden. Dat is nu wel het geval. De AEX zet de laatste dagen nieuwe multi-year-highs neer waardoor er nu ook een patroon van lagere bodems en hogere toppen staat. (megafoon). Gisteren werd er een grote topcandle geplaatst die als verkoopcandle gezien mag worden. Om verdere conclusies te kunnen trekken wil ik het weekslot vandaag eerst eens zien. Voor nu lijkt de top van gisteren een belangrijke top te zijn.

Indicatoren: De RSI draait en staat niet meer overbought; de MACD en stochastic staan op het punt een draai naar verkopen te maken.

aex daily

 

DOW JONES

De dow jones is de hele week eigenlijk niet in beweging geweest. De index blijft vastgeplakt aan de weerstandslijn en probeert dagelijks nieuwe all time highs te plaatsen. Business as usual.

De indicatoren staan overbought en draaien naar verkopen. De trend volgt nog niet.

Draghi was voor Europa gisteren een trigger om in beweging te komen, voor wallstreet was het een non-event.

dow daily

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

Het belangrijkste uit de agenda is het maandelijkse banenrapport uit de V.S.  Wallstreet zal er alles aan doen om de hoogste standen ooit zo lang mogelijk vast te houden. En wat is nu prettiger om het weekend in te gaan met opnieuw all time highs? De bonussen voor het eind van het jaar moeten zo hoog mogelijk zijn, dus volhouden!

 

De futures beloven een hogere opening voor de Europese beurzen

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.

U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Dat gaat dan via onze broker TRADZSTER.

Meer over ons vindt u hier: https://www.optietrading.com/over-ons/

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

https://www.optietrading.com/premium/

Een goede handelsdag!