Update 15-12: Deze week is de grootste optie-expiratie van het jaar

 

Aandelen kunnen het eeuwige leven hebben. Zolang het bedrijf niet failliet is kunnen aandelen genoteerd staan op de beurzen. Opties zijn afgeleide producten (derivaten). Opties hebben niet het eeuwige leven. De looptijd van een optie is eindig.

Wat houdt Optie-expiratie in?

 

Er zijn dagopties, weekopties en maandopties. Een dagoptie heeft de looptijd van 1 of 2 dagen. Een weekoptie heeft de looptijd van 1 of 2 weken. Een maandoptie heeft de looptijd van een maand tot maximaal 5 jaar.  Na expiratie houdt een optie op te bestaan. Wat gebeurt er eigenlijk bij een optie expiratie? Dan wordt die optie ”afgewikkeld”. Is er nog echte waarde? Of was het alleen maar lucht?

Gedurende de looptijd bestaat de waarde van een optie uit verwachtingswaarde en intrinsieke waarde. Op einddatum is de verwachtingswaarde weg en bestaat de optie alleen nog uit werkelijke waarde. Die werkelijke waarde kan ook null zijn.

Bijvoorbeeld opties op het aandeel SHELL

We nemen als voorbeeld de calloptie december 2014 met uitoefenprijs 25 van shell. Deze optie is 1.5 jaar geleden geïntroduceerd. Deze optie expireert eind deze week. De waarde ontwikkeling van die optie ziet u hieronder.

call shell

Het AANDEEL shell deed in die periode het volgende:

aandeel shell

 

 

Het aandeel shell is afgelopen maanden fors gekelderd. 3 maanden geleden noteerde het aandeel shell nog boven de 30 euro. Dat betekent dat de hierboven genoemde call optie een werkelijke (intrinsieke) waarde had van meer dan 5 euro. Toen het aandeel shell 31 euro noteerde, had de call optie december 25 een intrinsieke waarde van 6 euro.

Inmiddels is het aandeel shell gedaald tot net boven de 25 euro. U ziet dat de call optie december 25 bijna geen waarde meer heeft. Bent u aandeelhouder shell, dan geniet u 4 x per jaar dividend. En u ziet het aandeel op en neer gaan en haalt uw schouders op. Het leven houdt dan niet op na deze week.

Bent u optiehouder van callopties shell december 25, dan vecht u tegen de factor TIJD. De hierboven genoemde optie van shell houdt namelijk na deze week op te bestaan. En als het aandeel shell vrijdag sluit op bijv. 24.99 euro, dan is de call optie december 25 nihil waard. De optie is dan waardeloos  geëxpireerd. De call optie houder is zijn geld kwijt. De optie die dus 3 maanden geleden nog 6 euro waard was, is dan null euro waard.  Voor de aandeelhouder is dat niet erg, voor de call optiebezitter is het zuur.

Meer over opties vindt u hier: https://www.optietrading.com/category/opties/