Morning call 16-12: Verkoopclimax op de financiële markten

 

Terugblik gisteren

Het koersverloop van gisteren op de beurzen had veel weg van het verloop van afgelopen vrijdag. Een relatieve rust met een sell off die om 16.00 uur startte. De afgelopen 2 handelsdagen raakte de aex alleen al 5% kwijt. De hele winst van de index van dit jaar is inmiddels verspeeld. De aex dook weer onder de 400 punten. Bij het slot stond er 396.09 punten op de borden. Een min van 2.48%. De dax stond vorige week nog ruim boven de 10.000 punten; inmiddels is daar ook 7% vanaf in een paar dagen tijd.

Wallstreet had ook een slechte dag maar het verlies in de VS was veel kleiner dan in Europa. De dow jones eindigde 0.58% lager en de nasdsaq verloor 1%.

Als oorzaak van de verdere daling van de beurzen gisteren werd opnieuw de olieprijs gemeld. Sinds juli van dit jaar is de prijs van een vat olie gehalveerd.

Het marktbeeld

Knipsel

 

 

Door de aanhoudende crash van de roebel, is de rente in Rusland vannacht spectaculair omhoog gezet door de Centrale bank. Gisteren daalde de roebel met 10% (herinner je 1998) en deze vrije val moet gestopt worden.

De Russische centrale bank heeft in de nacht van maandag op dinsdag de rente flink omhoog gegooid. Het tarief is gestegen van 10,5 procent naar 17 procent. Het is de bedoeling dat Russen door deze maatregel minder geld uitgeven en meer sparen.
image009

De olieprijs blijft spectaculair dalen. Geen zicht op bodem.

brent

 

 

De trends op de beurzen

AEX

Een vrije val. En dat in december! Het jaar lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Wellicht heeft de grote expiratie van deze week ook te maken met de aanhoudende verkoopdruk. Gisteren was het slot wederom op het laagste punt van de dag. De verkopers zijn nog niet klaar. De indicatoren staan inmiddels laag genoeg voor een bodem.

De AEX sloot met de gehele candle onder de bollingerband. Dit is uitzonderlijk en maakt de kans op een tijdelijke bodem groot. https://www.optietrading.com/update-15-12-opnieuw-sell-off-dagje-op-de-beurzen/

 

aex daily

 

De korte trend van de AEX laat de sell off  van gisteren zien. Verkoopclimax? De AEX kan zomaar 10 punten stijgen zonder dat de dalende trend in gevaar komt.

aex kwartier

 

DOW JONES

De dow jones had gisteren steun aan de onderkant van een oud stijgend trendkanaal. Dit is het trendkanaal wat het hele jaar relevant is gebleken. De AEX is inmiddels onder de MA200 gevallen; de dow jones zit daar nog boven. Ook hier staan de indicatoren inmiddels vrij laag. Of er een tijdelijke bodem is gezet, is nog niet te zeggen.

 

dow daily

 

 

Vooruitblik vandaag.

De beursagenda van vandaag: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

Voorlopig is er geen zicht op een bodem voor de beurzen.  Europa lijkt licht lager te openen, de futures van wallstreet noteren wat hoger.

De futurestanden van 8.45 uur:

Knipsel

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.

U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Dat gaat dan via onze brokers TRADZSTER en sinds kort ook TODAYS. De service www.optietrading.com AEX wordt verzorgd door Rene vd Vondervoort en de service www.optietrading.com S&P500 wordt verzorgd door Mischa Snijders.

Meer over ons vindt u hier: https://www.optietrading.com/over-ons/

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

 

Een goede handelsdag!