Morning call 17-12: Achtbaan op de beurzen! Gaat Yellen de week redden?

 

Terugblik gisteren

Beleggers werden gisteren van het kastje naar de muur gestuurd. En weer terug. Het was een onrustige dag. De AEX ging van plus naar min naar plus naar min om de laatste uren van de handel te sluiten met een grote plus. De slotstand was 1.94% hoger op 403.79 punten.  Het verschil tussen de hoogste en laagste koers was maar liefst 15 punten!

Maar daarmee was het nog niet gedaan. Na het slot van de Europese beurzen ging wallstreet verder met de jojo rit. Het slot van wallstreet was op het laagste punt van de dag. En zo werd deze nerveuze dag in miineur afgesloten.

Het marktbeeld:

 

Knipsel

 

 

De olieprijs stabiliseerde en dat was te zien aan het aandeel SHELL. Dit aandeel stond eerder op de dag in de min maar wist de dag af te sluiten met een plus van bijna 5%!

Het verhaal van de dag was Rusland en de Roebel. De onzekerheid is niet afgenomen nadat de rente fors werd verhoogd. De 5-jaars rente in Rusland vloog gisteren omhoog naar een onhoudbaar niveau. De daling van de olieprijs startte in juli. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat de daling van de olieprijs parallel loopt met de stijging van de rente in Rusland.

 

image006

 

De lange rente in Duitsland en Nederland blijft dalen. Nieuwe lows worden dagelijks geplaatst.

 

image019

 

De trends op de beurzen

AEX

Uiteindelijk werd het een grote bodemcandle. De laatste candle is een grote hammer geworden. Dat duidt op steun.  De vorige grote hammer kwam bij de oktober-bodem.  De candle van gisteren geeft aan dat de er een rebound kan starten. De indicatoren staan onderin. De stochastic draait naar kopen. De RSI veert op.

aex daily

 

DOW JONES

Het slot van de dow jones was op het laagste punt van de dag. De verkopers zijn dus nog niet klaar. Een verdere rebound in Europa kan alleen een vervolg krijgen als wallstreet mee doet.

 

dow daggrafiek

 

Vooruitblik vandaag.

De start voor Europa is negatief. Alle fondsen starten in het rood.

Knipsel

 

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

Europa start negatief; de futures voor opening wallstreet noteren positief.  Komt er vandaag een herhaling van de grote beweging van gisteren? Het lijkt logisch dat de paniekerige bewegingen niet zomaar gesust kunnen worden. Maar wacht: vanavond komt er veel nieuws van de FED. Vanaf 20.00 uur. Make or break van de week!

 

Knipsel

 

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.

U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Dat gaat dan via onze brokers TRADZSTER en sinds kort ook TODAYS. De service www.optietrading.com AEX wordt verzorgd door Rene vd Vondervoort en de service www.optietrading.com S&P500 wordt verzorgd door Mischa Snijders.

Meer over ons vindt u hier: https://www.optietrading.com/over-ons/

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

 

Een goede handelsdag!