Morning call 18-12: Bodemvorming op de beurzen

 

Terugblik gisteren

Europa had een negatieve sessie. Na de 2% stijging van de dag ervoor, waren beleggers gisteren terughoudend. De AEX stond de gehele dag ruim in de min maar na opening wallstreet verdween de angst dat de beurzen nog verder zouden wegzakken. De Europese beurzen veerden tegen het eind van de sessie stevig op. Bij het slot was het verlies nagenoeg goedgemaakt. De aex eindigde 0.08% lager op 403.46 punten.

Op wallstreet namen beleggers een afwachtende houding in. Het was wachten op Janet Yellen. De federal reserve topvrouw stelde beleggers gerust in haar toespraak. Wallstreet kreeg vleugels. http://fd.nl/economie-politiek/1085438/eerste-rentestap-fed-mogelijk-in-april

 

De olieprijs kwam tot rust. De oliefondsen hadden een goede dag. Opluchting wederom bij het aandeel SHELL. 2 dagen geleden noteerde het aandeel nog ruim onder de 25 euro. Gisteren was het slot op 26.575. Na de 4% koersstijging van een dag eerder kwam er gisteren opnieuw ruim 3% bij. SHELL was hiermee de winnaar van de dag.

 

Het marktbeeld:

 

Knipsel

 

 

 

De trends op de beurzen

AEX

Steun is gevonden bij de 390 punten. Een grote hammer geeft aan dat er een bodempatroon staat. De indicatoren staan onderin en veren op. De felle correctie van 40 punten lijkt klaar. De eindejaarsrally is van start gegaan. De AEX noteert onder alle belangrijke MA’s. Trendmatig moet de index nog wat laten zien om weer in positief vaarwater te komen.

 

aex daily

 

De korte trend van de AEX laat de beweging van afgelopen week zien. Giga.

En nu dus een bodempatroon.

aex kwartier

 

DOW JONES

Steun is gevonden aan de onderkant van het stijgend trendkanaal welke al het hele jaar relevant is. Ook hier staat sinds gisteren een bodempatroon. De indicatoren staan ook laag genoeg voor een bodem.

dow daily

 

 

De paniekbarometer VIX druipt af. Het was een felle spike. En nu weer terug in je hol! Kom volgend jaar maar weer een keer terug. De vix daalde ruim 17% gisteren.

vix daggrafiek

 

Traditioneel zijn de laatste weken van het jaar positief. De verkoopdruk ebt weg.  Na de expiratie van morgen zullen ook de omzetten helemaal wegvallen. De komende handelsweken zullen korte weken zijn. Kerst valt dit jaar op donderdag en vrijdag. Europa is dan 4 dagen achter elkaar gesloten. Wallstreet is wel geopend op 2e kerstdag.

 

Vooruitblik vandaag:

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures beloven een vliegende start vandaag. De opening zal met een groot GAP-UP zijn. Het enthousiasme is weer terug!

Knipsel

 

De service optietrading:

We hebben een moderne tradingroom die exclusief voor premium leden toegankelijk is. De gehele dag worden er grafieken van maatgevende indices getoond.  U kunt er al uw vragen stellen.  Koersdoelen, posities en tips worden in deze nieuwe chat van optietrading gegeven.

U kunt er bij optietrading voor kiezen om deze tips zelf uit te voeren, maar u kunt dit ook aan ons over laten zodat wij dat voor u doen.  Dat gaat dan via onze brokers TRADZSTER en sinds kort ook TODAYS. De service www.optietrading.com AEX wordt verzorgd door Rene vd Vondervoort en de service www.optietrading.com S&P500 wordt verzorgd door Mischa Snijders.

Meer over ons vindt u hier: https://www.optietrading.com/over-ons/

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u van ons 1 maand GRATIS. Bij een halfjaarabonnement zelfs 2 maanden GRATIS extra!

 

Een goede handelsdag!