Morning call 6-1: Griekenland uit de eurozone? Macht kein flaus aus!

 

Terugblik gisteren

 

De beurzen zijn alles behalve opgewekt aan het nieuwe jaar begonnen. Beleggers zijn terughoudend. De olieprijs is sinds juli vorig jaar gehalveerd en de euro noteert op het laagste niveau in  9 jaar. Economen struikelen over elkaar om toch maar vooral te melden dat een lage olieprijs goed voor de economie is en dat een lage euro goed voor de exportpositie van Europa is.

 

image049

 

De beurzen hadden er gisteren geen boodschap aan. Zijn de woorden van Merkel van afgelopen weekend nou goed nieuws of slecht nieuws? Is het een ramp als Griekenland uit de eurozone stapt?  Een paar jaar geleden was dat ondenkbaar. Griekenland kreeg lening na lening bij deze pappen-en nathoudstrategie van de beleidsmakers. Over 3 weken zijn er verkiezingen in Griekenland en dit kan het eurolandschap weer doen veranderen.

De anti-euro partij staat op kop in de peilingen. Het is in tegenstelling tot een paar jaar geleden nu niet meer ondenkbaar dat Griekenland uit de euro zal stappen. Of toch wel?  Er staat nog 240 miljard euro aan Griekse schulden bij de ECB. Wat gebeurt daarmee als Griekenland uit de euro stapt? Is het dan toch ondenkbaar dat Griekenland eruit stapt?

Gaat Draghi over 2 weken dan eindelijk zijn bazooka gebruiken en de eurozone overspoelen met gratis geld? Met name Duitsland is fel tegenstander tegen dit wondermiddel.

Kortom: er zijn veel onzekerheden op de korte termijn. De paniekgraadmeter vix geeft al een paar dagen enige paniek aan.

Het marktbeeld

 

Knipsel

 

 

Bovenstaand marktbeeld toont het beeld van gisteren. De olieprijs sloot onder de 50 $. De dax eindigde bijna 300 punten lager. Het was een sell-off dagje. Alle AEX fondsen eindigden in het rood. Opvallend was de vlucht in goud en zilver.

De paniekbarometer VIX is wakker geworden en pluste gisteren 18.5%.

vix daggrafiek

 

Inflatie in de eurozone is ver te zoeken. Alles stevent af op deflatie. Aan Draghi de taak om dit tij te doen keren. Op 22 januari gaat ie de daad bij het woord voegen.

image008

 

Gaan de markten er van uit dat Griekenland in de Eurozone blijft? De rente vliegt weer als vanouds.

 

image030

 

De trends op de beurzen

AEX

 

Een grote rode candle gisteren. De aex eindigde 2.7% lager. De index rekende in negatieve zin af met de ema 20 en 50. De volgende horde is de ema200. Dat is het eerste doel neerwaarts. (408.5)  De trend in de daggrafiek is overigens nog gewoon stijgend. Als de index onder de stijgende wig uit valt, gaan de alarmbellen pas rinkelen. Voor de korte-termijn trader rinkelen die bellen al. De indicatoren staan op een draaipunt naar verkopen.

aex daily

 

DOW JONES

De negatieve divergentie gaf afgelopen weken al aan dat het oppassen was met de laatste all time highs. De dow jones zette nieuwe toppen terwijl de indicatoren niet meer mee gingen. Een waarschuwingssignaal. De dow jones had een slechte dag gisteren met een daling van 331 punten. Net als de AEX daalde de dow jones gisteren ook onder de ema 20 en 50.

De stochastic is gisteren ook naar verkopen gedraaid.

dow daily

 

Tenslotte nog even de waan van de dag-grafiek van de AEX: De rode lijn begaf het als steun. een forse daling volgde.

aex kwartier

 

Vooruitblik vandaag.

De beursagenda van vandaag https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures noteren vlak

Knipsel

 

 

Een Goede handelsdag!

Rene vd Vondervoort