Morning call 7-1: Positief technisch plaatje verpietert in rap tempo

 

Terugblik gisteren

Ook gisteren waren de beurzen grillig. De beweeglijkheid is nog altijd groot te noemen. Een procent koersverschil in een paar uur schijnt in het nieuwe jaar eerder regel dan uitzondering te zijn. De AEX zette gisteren bij de start een nieuwe bodem onder de 407 punten. Even daarna kwamen de kopers die de index tot boven de 414 punten wisten te tillen. Het laatste uurtje van de handel ging het echter weer mis. Het slot van de AEX was 0.6% lager op  408.43 punten.

De beurzen op wallstreet startten in de plus. Deze standen bleken echter onhoudbaar. Ook in de V.S. nam de verkoopdruk verder toe. De dow jones eindigde 0.74% lager. De nasdaq eindigde 1.2% lager en de s&p500 moest het met een min van 0.9% doen. Het was de 5e achtereenvolgende dalingsdag voor de s&p500.

 

Het marktbeeld

Knipsel

 

 

De rente is verder aan het dalen naar record laagtestanden. Beleggers zijn op zoek naar zekerheid en zijn momenteel tevreden met enorm lage rendementen. Zie hieronder de chart van de 30 jarige US Obligatie. Als er een deflatiespiraal aankomt (is dat een vraag?) dan ben je natuurlijk spekkoper met een dergelijk laag rentepercentage. Als de rente gaat stijgen, gaan dergelijke obligatierendementen zeer snel pijn doen. Bij renteverhogingen wil je als obligatiebelegger obligaties met zo kort mogelijke duration. Als de rente verder daalt, wil een obligatiebelegger een duration die zo hoog mogelijk is. (Duration is gemiddelde looptijd van de obligatie)

image002

 

In Duitse obligaties is nog nauwelijks rendement te behalen. Niet eerder gezien dit. Ongehoord. De pensioenfondsen hebben grote problemen. Hoe kun je rendement maken als je voor de 10-jaars Duitse rente minder dan 0.5% krijgt?

image007

 

Maar het kan nog lager. Zwitserland. RIP.

image014

 

 

De trends op de beurzen

 

AEX

Het koersverloop van de aex ziet u hieronder. Het slot lag dicht bij de MA 200. De indicatoren staan op verkopen en zijn niet oversold. Wat dat betreft is er ruimte genoeg voor een direct verdere daling. De MA200 is echter een belangrijke steun. De bulls zullen zich toch niet zo gemakkelijk gewonnen geven?

 

aex daily

 

DOW JONES

De dow jones is nog een stuk verwijderd van de MA200. Ook bij deze index staan de indicatoren op verkopen en zeker niet oversold. Ik heb in deze grafiek de MA100 bijgezet. De dow vond daar namelijk exact steun. Deze MA100 is dus relevant voor de dow jones.

dow daily

 

S&P500

Het positief technisch plaatje van de s&p500 is in rap tempo aan het verpieteren. De s&p500 is uit de stijgende wig gevallen.Net als bij de dow jones werd er gisteren steun gevonden bij de MA100. Ook bij deze index staan alle indicatoren op verkopen en er is geen sprake van een oversold situatie.

s&p daily

 

 

Vooruitblik vandaag.

De beursagenda van vandaag https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures noteren hoger. Concrete tips en visies en posities bespreken we in onze tradingroom. U bent welkom!

Knipsel

 

Een goede handelsdag!

Rene vd Vondervoort