Morning call 16-1: Valutaoorlog breidt zich uit

 

Terugblik gisteren

De beurzen begonnen opgewekt aan de dag met overal plussen op de borden. Om 10.30 uur verscheen het bericht dat Zwitserland de koppeling met de euro had losgelaten. Dit veroorzaakte een paniekgolf op de beurzen. De effectenbeurs van Zwitserland stortte in en de Zwitserse Frank vloog omhoog ten opzichte van andere valuta. Zwitserse producten werden in 1 klap 30-35% duurder voor het buitenland.

 

image004

 

Binnen de AEX was het aandeel DSM die klappen kreeg. Het aandeel heeft belangen in Zwitserland en die belangen zijn in euro’s. Het aandeel DSM daalde 8.5%. De olieprijs daalde. De euro leverde eveneens flink terrein in. Het aandeel shell bleek geen last te hebben van de dalende olieprijs. ( ? ) en was de grootste stijger binnen de AEX met een plus van 4%. Beleggers ruilden het Zwitserse nestle snel in voor unilever. Het aandeel unilever won 3.7%.

Het valutageweld zorgde voor enorme bewegingen op de financiële markten. De AEX daalde 11 punten in een paar minuten. Deze move werd echter snel teruggedraaid door de handel. Aan het eind van de dag stond er een grote plus op de borden voor de Europese beurzen. De AEX sloot 1.67% hoger op 425.32 punten. Dat was de hoogste slotstand van dit jaar. De DAX pluste 2.2%  en bereikte weer bijna een nieuwe all time high.

De stijging van de Europese beurzen was opmerkelijk. De beurzen op wallstreet waren namelijk negatief en hadden er de hele dag geen zin in. Er was een grote divergentie tussen de beurzen in Europa en de beurzen op wallstreet. De dow jones eindigde 0.6% lager en de nasdaq leverde zelfs 1.36% in bij het slot. Nabeurs kwam intel met kwartaalcijfers. Deze vielen tegen en het aandeel ging in de nabeurshandel 2.5% lager.

 

Het marktbeeld:

 

Knipsel

 

 

Oliesector

Miljardenprojecten worden uitgesteld of afgesteld. Miljardeninvesteringen worden niet gedaan binnen de oliesector. Met de huidige olieprijs is er geen winst te maken. De olieprijs ligt onder de 50 dollar en het break-even niveau (niveau waarbij geen winst of verlies wordt gemaakt)  ligt een stuk hoger. De olieprijs is afgelopen half jaar meer dan gehalveerd. Dit gaat de oliebedrijven veel pijn doen. De koersen van de oliefondsen blijven echter zeer goed op peil.

 

Rentestanden

De rente in Zwitserland is gisteren negatief geworden.

image012

Het gaat pijn doen voor pensioenfondsen. Dat zijn (met de ECB) de grootste beleggers in obligaties. De 5-jaarsrente in Duitsland zakte gisteren verder en is inmiddels ook negatief.

 

image033

 

 

Valutamarkt

De euro is de winnaar van de valuta-oorlog. Draghi (lees: Goldman Sachs) weet hoe het spelletje werkt. De euro valt al een tijdje hard tegenover de dollar, maar valt ook tegenover de YEN

 

image036

 

 

De trends op de beurzen

 

AEX

Het was een hele lange candle gisteren. Van 411 (low) naar 426 (high) in 1 handelssessie zie je niet zo vaak. Het slot was op het hoogste punt van dit jaar. De AEX lijkt zich even losgekoppeld te hebben van de beurzen op wallstreet.

aex daily

S&P500

Europa dus positief; wallstreet negatief. De s&p500 is onder de stijgende wig gevallen en noteert onder de EMA 20 en 50. Het belangrijkste vangnet zien we nu op de EMA 200.

s&p daily

 

 

Vooruitblik vandaag

Het is vandaag optie expiratie. De belangen lijken erg hoog te liggen want de ingezette daling van gisteren werd meteen teruggedraaid.

De beursagenda:  https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures waren na intel gisterenavond negatief. Vanmorgen zien we nog geen herstel. De start van de Europese beurzen zal wat lager zijn.

 

Knipsel

 

Als premium lid kun je ervoor kiezen om mee te doen met ”autotraden”  Dat kan bij onze broker TODAYS en TRADZSTER. Maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen om onze adviezen zelf uit te voeren via uw eigen broker. In onze gezellige en drukbezochte tradingroom wordt de gehele dag de waan van de dag besproken. Ook kunt u er sparren over van alles en nog wat. U vraagt, wij draaien.

https://www.optietrading.com/premium/

Een fijne handelsdag!

Rene vd Vondervoort