Morning call 20-1: Groei in China zwakt af; IMF verlaagt groeiramingen

 

Terugblik gisteren

Wallstreet was gesloten in verband met Martin Luther King day. Traditiegetrouw hebben de Europese beurzen op dergelijke dagen dan een positieve handelsdag. Dat was gisteren niet anders. De omzetten waren relatief laag en de ondertoon was goed de AEX eindigde de rustige sessie 0.54% hoger op 435.31 punten. Het was de hoogste slotstand sinds juni 2008. De DAX won 0.73% en sloot net als afgelopen vrijdag op een hoogste koers ooit.

De Chinese overheid besliste onverwacht dat er strengere margin-eisen gaan gelden voor Chinese beleggingen. Er wordt te veel met geleend geld belegd en dat wil de overheid tegengaan. De Chinese beurs had om die reden  een slechte dag en daalde ruim 7% Vanmorgen kwamen er Chinese groeicijfers. Er werd de laagste groei gerapporteerd sinds 1990. Maar de groei is nog altijd 7.3%. Van dergelijke groeicijfers kan de rest van de wereld alleen maar van dromen.

Wel vreemd dat het gas-en energieverbruik in China aan het afnemen is. Zouden de groeicijfers wel kloppen? Nee, dat weet iedereen dat die niet kloppen. Maar beter cijfermateriaal is niet voor handen dus moeten we het doen met hetgeen we voorgespiegeld krijgen.

 

 

 

Het IMF heeft de groei van de wereldeconomie voor dit en volgend jaar neerwaarts bijgesteld. Ondanks de daling van de olie wat goed voor de wereldeconomie zou zijn, is het IMF somberder geworden. Christine Lagarde verlaagde de verwachtingen voor 2015 en 2016 met 0.3%.

 

 

De olieprijs is gehalveerd in een half jaar. Bodemvorming? Voorlopig vindt de grafiek van niet.

 

 

 

De trends op de beurzen

AEX

De beurzen willen niet weten van een draai. Er staat een grote stijgende wig in de dagtrend van de aex. De bovenkant is gisteren bereikt. Kopers zijn sterk. Verkopers kansloos. De beurzen weten dat Draghi donderdag met het wondermiddel komt en in aanloop van ECB-besluiten zien we bijna altijd dat beurzen positief zijn. Donderdag de climax?

 

aex daily

DAX

Een blik op de dax laat zien dat er gisteren een nieuwe all time high is gezet. Met divergentie op de indicatoren. En de dax bereikte de bovenkant van de bollingerband. Weerstand. Maar ook hier geldt: waarschijnlijk weinig of geen koersdruk ivm Draghi donderdag. Never sell on a new high!

 

dax daily

 

Vooruitblik vandaag.

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

Unilever kwam met cijfers die in lijn met de verwachtingen waren. Terughoudendheid is er voor dit jaar. Hoe het aandeel er trendmatig bij ligt, ziet u hieronder.

 

unilever dag

De futures beloven een hogere opening voor de Europese beurzen vanmorgen

 

Een fijne handelsdag!

Rene vd Vondervoort