Morning call 21-1: Krachtige taal Obama in ”State of the Union”

 

Terugblik gisteren

De beurzen waren positief gestemd. De Duitse beurs DAX scherpte het nieuwe all time high wat aan en de AEX bereikte een hoogste niveau in 6.5 jaar. De AEX sloot na een rustige sessie 0.6% hoger op 437.92 punten.

Wallstreet was een dag eerder niet open geweest  in verband met Martin Luther King day en had dus nog wat in te halen gisteren. Dat lukte deels. De nasdaq eindigde 0.7% hoger. De dow jones sloot vlak.

Het resultatenseizoen is in volle gang. Unilever viel gisteren in eerste instantie tegen. Het aandeel opende na bekendmaken van de resultaten 2% lager. Dit verlies werd gedurende de dag geheel goed gemaakt. Bij het slot stond er een kleine plus voor het aandeel.

Nabeurs stal het aandeel netflix de show. De kwartaalresultaten werden zeer positief ontvangen. In de nabeurshandel vloog het aandeel.

Knipsel

 

Dow-zwaargewicht IBM presenteerde eveneens nabeurs de cijfers. Deze werden niet goed ontvangen. Het aandeel sloot ruim 2% lager in de nabeurshandel.

President Obama had vannacht de Amerikaanse variant van de Troonrede. Hij sprak krachtige taal uit. Obama wil dat de middenklasse ook gaat profiteren van de economische groei die er momenteel gaande is in de V.S. Miljonairs en miljardairs profiteren van de groei, maar de middenklasse merkt het nauwelijks. Dat wil Obama de laatste jaren van zijn presidentschap veranderd zien. Probleem hierbij is dat de Republikeinen inmiddels overal de meerderheid hebben dus het zal wellicht vechten tegen de bierkaai gaan worden voor Obama.

Rentemarkten.

De rentes zijn overal aan het dalen. Deflatie rukt op. We zien ook dat V&D het inmiddels aandurft om een loonoffer te vragen (eisen) bij het personeel. Het loon wordt met 6% verlaagd. Gaan andere bedrijven volgen? Of is dit van V&D niet maatgevend voor de toekomst van veel bedrijven?

 

Eerder deze week zagen we dat de korte rente in Zwitserland negatief is geworden. Nu is ook de lange rente negatief geworden. De 10-jaarsrente dook onder de null procent. Dat betekent dat je 10 jaar je geld kunt wegzetten en zeker weet dat je na 10 jaar geen rendement hebt gemaakt. Wie koopt dergelijke obligaties? Beleggers en instituten die verwachten dat de rente nog lager gaat worden.

zw10 y

 

De trends op de beurzen

AEX

De AEX eindigde voor de 4e dag op rij in de plus. In de daggrafiek zien we inmiddels een overshoot uit de stijgende wig. Er is veel optimisme in de markt.

 

aex daily

 

DAX

Bij de dax heb ik niet de wig getekend maar de bollingerband. De bovenkant is bereikt. Overbought. Nieuwe all time high. Enthousiaste beleggers.

dax daily

 

Dow JONES

De indicatoren bij de Europese beurzen staan bovenin, bij de beurzen op wallstreet is het net andersom. De indicatoren staan onderin. De dow jones noteert onder de MA 20 en 50. Het stijgend trendkanaal is in tact.

dow daily

 

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda:  https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

ASML kwam vanmorgen met robuuste kwartaalcijfers.

De futures beloven een hogere opening voor de Europese beurzen

Knipsel

 

Als premium lid kun je ervoor kiezen om mee te doen met ”autotraden”  Dat kan bij onze broker TODAYS en TRADZSTER. Maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen om onze adviezen zelf uit te voeren via uw eigen broker. In onze gezellige en drukbezochte tradingroom wordt de gehele dag de waan van de dag besproken. Ook kunt u er sparren over van alles en nog wat. U vraagt, wij draaien.

https://www.optietrading.com/premium/

Rene vd Vondervoort