Morning call 29-1: Ai, het verdienmodel van banken is foetsie!

 

Terugblik gisteren

De beurzen begonnen optimistisch. Apple had de dag ervoor onwaarschijnlijk goede kwartaalresultaten gemeld. Een winst van 18 miljard dollar in 1 kwartaal, dat was veel beter dan de meest positieve verwachtingen van de analisten. Het aandeel apple had gisteren dan ook een goede dag met een uiteindelijke plus van 5.65%. De negatieve verrassing was gisteren dat apple de rest van de markt niet mee kon trekken.

Na een positieve start wisten de Europese beurzen de winsten niet vast te houden. De handelaren deden nog hun best, met de slottik kwam er een puntje bij. Dat voorkwam echter niet dat er toch een negatief slot op de borden stond voor de AEX van 0.48% op 452.30 punten. Met de dax ging het beter. Onze oosterburen plusten 0.78%. Maar ook daar ging het in de avonduren mis. (zie hieronder FDAX). De perikelen rondom Griekenland spelen wellicht parten. Het sentiment was gisteren niet goed. De rentes in Griekenland schoten weer omhoog. Het wordt nog een pittig gesprek voor Dijsselbloem morgen om de Grieken te overtuigen dat ze hun schulden toch echt zullen moeten betalen! Zou het lukken? Of kunnen de Grieken beter pokeren? We weten het antwoord wel.

Wallstreet eindigde de handelsdag in mineur. De dow jones sloot 1.13% lager. Zelfs de nasdaq kon de zeer positieve start niet vasthouden en eindigde 0.6% lager.

 

Het marktbeeld

Knipsel

 

De versnelling omlaag kwam gisteren nadat de FED de rente ongemoeid liet en niet  de woorden sprak die de markten wilden horen.  De FED meldde dat ze geduldig waren met het verhogen van de rente. De markt hoopte dat de FED er nog een schepje bovenop zou doen door te melden dat het langer zou duren voordat de rente omhoog zou gaan. Dit werd niet gemeld. (Komt wel bij de volgende vergadering).

De markten sloten dus in mineur.

Rentemarkten

We zien inmiddels steeds meer landen met negatieve rentes. Kortere looptijd geeft negatieve rentes. En lange looptijd geeft een heeeel klein beetje rente. Gisteren kon de Duitse staat een 30 jarige staatslening slijten voor 1.07% !

Hoe zit het met het verdienmodel van de banken? Wat was het ook alweer? Korte gelden aantrekken en lange gelden wegzetten? In de jaren 90 stond de korte rente netjes op 2% en de lange rente op 7-8%. Er was nog iets te verdienen voor de banken. En nu staat de korte rente al jaren tegen de null procent en de lange rente op 1%. Heee.. daar klopt iets niet. Daar gaat een probleem komen.  Ow, wacht, we hebben Draghi die de banken van miljarden gaat voorzien. Probleem opgelost! Of toch niet? Voor de geïnteresseerde: https://www.optietrading.com/update-23-1-draghis-plan-subliem-of-gevaarlijk-over-inflatie-en-deflatie/

BASEL III (de nieuwe regelgeving voor banken) gaat ervoor zorgen dat het leveraged ratio van banken verder verlaagd moet worden. Met andere woorden: er zal relatief meer kasgeld aangehouden moeten gaan worden. Er loopt al jaren een discussie over hoe de kapitaalseisen van banken er precies uit moeten gaan zien. Hoe verhouden de kapitaalseisen zich . Hoeveel schuld mag er op de balans staan tegenover de bezittingen. En horen daar de hypotheekleningen daar ook bij?

De grootste hypotheekverstrekker van Nederland Rabobank  voorspelt dat de hypotheekrente in de komende jaren – relatief – zal gaan stijgen. Dat komt omdat het, door strengere kapitaaleisen voor banken, minder aantrekkelijk wordt voor banken om de hypotheken op de eigen balans te houden. Daardoor zullen banken een gedeelte van hun hypotheekportefeuille gaan verkopen aan andere partijen. Die zullen – net als de bank zelf – ook willen verdienen aan hun dienstverlening, wat als gevolg heeft dat de marges omhoog moeten en de klant dus relatief duurder uit is.

 

De paniekgraadmeter VIX liet gisteren weer van zich horen. Deze lijkt zich op te maken voor een grotere stijging. Let in deze grafiek op de blauwe stippellijn die nu nog als weerstand gezien mag worden. Als de VIX daarboven komt, is de weg naar boven open.

 

vix daggrafiek

 

Hoe staat het met de korte en langere trends van de dow jones? Hieronder wat grafieken.

 

Na de parabolische stijging in de jaren 90 zien we nu een jaar of 15 een groot toppatroon staan bij de dow jones.  De bovenste lijn geldt als weerstand en doet voorlopig haar werk. De indicatoren staan al jaren erg hoog. We staan aan het eind van de grote beweging omhoog.

dow maand

 

 

De weekgrafiek van de dow jones laat de stijgende wig zien die afgelopen 6 jaar is ontwikkeld. Qua tijd en lengte is het een unicum.

Indicatoren zijn inmiddels naar verkopen gedraaid. De index zelf noteert nog binnen de smalle wig.

 

dow week

 

In de daggrafiek van de dow jones is gisteren een negatieve ontwikkeling gekomen.  De MA 100 bood niet langer steun.

 

dow daily

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

Vanmorgen is het de beurt aan SHELL om de resultaten te presenteren. Knappe prestatie om met deze olieprijs nog winst te maken! Bij een omzet van ruim 92 miljard blijft er een netto winst over van 773 miljoen. Mwah.

De futures beloven een lagere start voor de Europese markten.

 

Knipsel

 

Als premium lid kun je ervoor kiezen om mee te doen met ”autotraden”  Dat kan bij onze broker TODAYS en TRADZSTER. Maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen om onze adviezen zelf uit te voeren via uw eigen broker. In onze gezellige en drukbezochte tradingroom wordt de gehele dag de waan van de dag besproken. Ook kunt u er sparren over van alles en nog wat. U vraagt, wij draaien.

https://www.optietrading.com/premium/

Rene vd Vondervoort