Morning call 10-3: Europese stimulering van start

 

Terugblik gisteren

9 maart 2015 gaat de geschiedenisboeken is als de start van het obligatie-opkoopprogramma van de ECB. Draghi zal het komend 1.5 jaar 60 miljard euro per maand aan staatsleningen opkopen. De markten zullen worden overspoeld met liquiditeiten. Vers nieuw geld voor de banken. Met als doelstelling om de inflatie aan te wakkeren.  Er dreigt een deflatiespiraal in Europa en de beleidsmakers willen dit kosten wat kost voorkomen.

De beurzen kenden een terughoudende start van de nieuwe week. De AEX stond de hele dag in de min en eindigde 0.33% lager op 488.21 punten. De DAX deed het beter en eindigde licht hoger. De beurzen op wallstreet herstelden wat van de relatief grote daling van vrijdagavond en eindigden eveneens hoger.

 

Het marktbeeld

 

Knipsel

 

Met name de opkomende landen hebben het zwaar. De koersen van die valuta moeten het allemaal ontgelden ten opzichte van de dollar. De dollar is tot nu toe de grote vluchthaven.

reuters

 

De 30-jarige rente in Duitsland is bijna NULL. Drama voor de pensioenfondsen die rendement moeten maken met veilige obligaties.

 

1.001

 

De trends op de beurzen

AEX

Sinds de bodem van eind vorig jaar is het eenrichtingsverkeer met de AEX en de DAX. Nieuwe hoogtepunten. De crisis ligt achter ons. Stijgende wig, zowel bij de AEX als de DAX. De indicatoren staan helemaal bovenin. Zwaar overbought.

aex daily

 

DAX

Bijna dagelijks worden er nieuwe all time highs neergezet. Er staat een grote stijgende wig. In januari steeg de dax al ruim 9%. Februari was eveneens erg positief. En de stijging is nog altijd niet ten einde. De indicatoren staan erg hoog.

 

dax daily

 

DOW JONES

De stijgende dollar (dalende euro) zorgt ervoor dat de beurzen op wallstreet minder euforisch zijn dan de Europese beurzen.  Voor het jaar 2015 staat er voor de beurzen op wallstreet dan ook nauwelijks een winst.  Een hoge dollar is niet goed voor de exporterende bedrijven van de V.S. Dit is niet goed voor de concurrentie-positie.  Ieder land wil een zo zwak mogelijke eigen valuta hebben om de eigen economie zo snel mogelijk een boost te geven.

dow daily

 

Vooruitblik vandaag:

De futures openen wat lager. De Europese beurzen zullen wat lager van start gaan.

 

De korte trend van de AEX is aan het kwakkelen. De opening vanmorgen was wat lager. De rode lijn is relevant.

aex kwartier

 

 

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

 

Knipsel

 

Een fijne handelsdag!

 

Rene vd Vondervoort