Morning call 12-3: Draghi zet Europese beurzen op nieuwe highs

 

Terugblik gisteren

De Europese beurzen hadden een opperbeste dag. Draghi had om 9.00 uur een toespraak waarin hij meldde dat de nieuwe maatregelingen (maandelijks 60 miljard euro gratis geld) ervoor gaan zorgen dat de inflatie binnen de eurozone naar de 2% zal gaan.

De euro zakte vervolgens hard en belandde op het laagste niveau in 12 jaar. De Europese beurzen kregen vleugels waarbij er nieuwe hoogtepunten op de borden kwamen. De DAX zette een nieuwe all time high neer en de AEX kon het hoogste niveau in ruim 6 jaar aantikken. De slotstand was 1.83% hoger op 491.93 punten.

Wallstreet keek alles met lede ogen aan. De dure dollar begint daar te knellen. Het verlies van de dag ervoor kon niet goedgemaakt worden. Opnieuw sloten de indices in de V.S. op hun laagste punt van de dag.

Het marktbeeld

Knipsel

 

De koersontwikkeling van de Euro-dollar afgelopen jaar ziet u hieronder.

Knipsel

 

De aanhoudende daling van de euro zorgt er dus voor dat er een grote divergentie is tussen de beurzen in Europa en de beurzen op wallstreet. De correlatie zien we de laatste tijd vaak ontbreken. Beleggers zien kansen in Europa en bedreigingen in de V.S. Het opkoopprogramma wat net begonnen is in Europa geeft de beurzen voorlopig vleugels.

Niet alleen de V.S. heeft last van de dure dollar. Er zijn meer landen die hun munt hebben gekoppeld aan de us-dollar. De munten van die ”gekoppelde”landen stijgen mee met de dollar. In China zien we om die reden de laatste tijd ook steeds vaker slechte groeicijfers.

1.01

 

1.01

 

De prijzen van commodities zoals ijzererts en staal blijven dalen. Ook hier bijna dagelijks nieuwe lows.

 

1.01

 

 

De rentes in Europa blijven (bijna gênant) dalen. Draghi weet er wel raad mee!

 

1.01

 

 

De trends op de beurzen

AEX

Er is vers nieuw geld beschikbaar. Nothing else matters. Nieuwe highs worden opgezocht. Geen tijd voor een correctie.

 

aex daily

 

DAX

De DAX maakt een overshoot uit de stijgende wig. Verkopers zijn kansloos. The only way is up!

 

dax daily

 

S&P500

Terwijl de indicatoren op de beurzen van Europa bovenin staan, zien we dat de indicatoren bij de s&p500 onderin staan. Het sentiment in de V.S. is de laatste weken niet goed. De dollar wordt dagelijks sterker en eens wordt het punt bereikt dat het voor de multinationals pijn gaat doen.

s&p daily

 

Vooruitblik vandaag

Hogere futures, de beurzen in Europa zullen hoger openen.

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

 

Knipsel

 

Een fijne handelsdag!

Rene vd Vondervoort