Update 16-3: Negatieve correlatie tussen AEX en s&p500

 

De sterke dollar (lees: daling van de euro) begint voelbaar te worden op wallstreet. De correlatie (onderlinge samenhang) tussen de AEX en de S&p500 is normaal gesproken groot. De laatste weken zien we echter het tegenovergestelde. De correlatie is weg.  Er is zelfs momenteel een negatieve correlatie. Zeer ongebruikelijk. De AEX stijgt afgelopen weken verder; de s&p500 daalt. De jaarwinst van de AEX is meer dan 15% voor 2015, terwijl de s&p500 voor het jaar 2015 nauwelijks een winst heeft staan.

 

Onderstaande daggrafiek van de AEX laat de stijgende wig zien waar de AEX zich al een tijd in begeeft. De wig wordt smaller en smaller. De climax is er nog niet. Onder in de grafiek ziet u de correlatie tussen de AEX en de s&p500.De indicatoren bij de AEX staan hoog.

 

aex daily

 

De daggrafiek van de S&p500 ziet u hieronder. De indicatoren staan laag. Ook hier zien we een stijgende wig. Deze correlatie is er dan weer wel. De AEX noteert echter duidelijk boven de EMA20 en 50 terwijl de S&p500 onder die ema’s noteert. De s&p500 bungelt aan de onderkant van de stijgende wig. Hier zou steun moeten volgen om enigszins positief te kunnen blijven.

 

s&p daily

Rene vd Vondervoort