Update 22-3: Beurzen gaan geweldig, economie ook? WTF: Buy the dip!

 

Afgelopen vrijdag brak de AEX intraday de 500 puntengrens. Op de bodem van het jaar 2009 stond er 195 punten.  156% winst sindsdien. (nog los van de dividenden). Afgelopen week brak de DAX de 12.000 puntengrens. Op de bodem van het jaar 2009 stond er 3588 punten. Een stijging sinds de bodem van 240%.  De s&p500 is sinds de bodem van 666 punten in 6 jaar tijd gestegen tot 2100 punten. Een winst van 215%. De crisis ligt ver achter ons. De niveaus die we nu op de borden zien zijn standen die we voor het laatst zagen in januari 2008.

De beleidsmakers houden de rentestanden al 6 jaar op null procent. De rente wordt laag gehouden om het gemakkelijker te maken voor de bedrijven om te investeren.

Economen melden allemaal dat het nu zo goed gaat op de beurzen om de volgende redenen:

  • De olieprijs is fors aan het dalen. Dit zorgt wereldwijd voor extra economische groei.
  • De euro is  aan het kelderen. Dit is wat Draghi wil. De concurrentiepositie van Europa wordt hierdoor sterker
  • De ECB is met het opkoopprogramma begonnen. (QE). Dit zorgt voor extra liquiditeiten wat rechtstreeks naar de beurzen vloeit.
  • Landen hebben grote tekorten dus moeten er periodiek staatsleningen worden uitgeven. Steeds meer overheden in Europa kunnen momenteel gratis lenen.Of nog goedkoper. Veel rentes op staatsleningen noteren zelfs negatief.
  • De spaarrente daalt steeds verder. De rabobank treft voorbereidingen om straks de spaarrente negatief te gaan maken. Of het zover zal komen is afwachten.

Kortom: er is geen alternatief. Geld moet ergens naar toe. En er is geen geld te verdienen met obligaties, dus komt er steeds meer geld de aandelenmarkten op. TINA (there is no alternative).

Onderstaande grafieken tonen aan dat het verhaal voor de V.S. er anders uitziet dan je zou denken. Met dank aan de bron: zerohedge    http://www.zerohedge.com/news/2015-03-21/10-charts-which-show-we-are-much-worse-just-last-economic-crisis

 

De crisis is ontstaan omdat er te veel schulden werden aangegaan. Rentes daalden en iedereen kon steeds goedkoper lenen. Groei door schuldopbouw. Meer meer meer. En hoe is het met de schulden de laatste jaren? Je zou misschien verwachten dat schulden afgebouwd worden sinds de val van Lehmann? No way. De nationale schuld in de V.S. is zelfs verdubbeld sinds 2009.

 

Presentation-National-Debt-425x282

 

 

In 1971 werd het goud losgekoppeld van de us-dollar door Nixon. De goudstandaard werd losgelaten. De Dollar was niet langer gekoppeld aan iets tastbaars als goud. Dat was het startschot van de schuldenopbouw die nu nog altijd groter en groter wordt.

 

Presentation-National-Debt-425x282

 

 

“Geld moet rollen”. De omloopsnelheid van geld is echter niet aan het stijgen. Dit is opvallend want er komt steeds meer geld in omloop. Het geld stroomt duidelijk NIET de economie in. De omloopsnelheid van geld daalt.

 

Presentation-Velocity-Of-M2-425x282

 

Steeds meer mensen huren. Sinds de top in 2006/2007 (pre-Lehmann) willen steeds minder mensen een huis kopen. Het aantal huiseigenaren in de V.S.  is gedaald naar het laagste niveau in meer dan 20 jaar.

Presentation-Homeownership-Rate-425x282

 

Steeds meer mensen vinden werk.  Natuurlijk komen er de laatste jaren veel banen bij. Maar het is niet wat het lijkt. Het percentage werkenden laat een ander beeld zien.

Presentation-Employment-Population-Ratio-425x282

 

 

De participatiegraad is sinds 2008 fors gekrompen.

 

Presentation-Labor-Force-Participation-Rate-425x282

 

 

Rene vd Vondervoort