Update 24-3: Steile trendkanaal op de DAX hapert

 

Terugblik gisteren

De beurzen moesten een stapje terug.  De AEX noteerde de hele dag in de min. Na opening van wallstreet nam de verkoopdruk wat af zodat er bij het slot slechts een kleine min op de borden stond. Het slot was 0.3% lager op 497.55 punten. De dax had wat meer last van winstnemingen en eindigde ruim 1% lager op 11.895 punten.

Op wallstreet zagen we het venijn in de staart. Net voor slot startte daar een verkoopoffensief. Het slot was in mineur.

 

De euro won gisteren terrein en lijkt even op adem te komen. De euro is afgelopen maanden in een vrije val geraakt.

Knipsel

 

 

Opvallend was gisteren de wederopstanding van de edelmetalen. Goud en vooral de zilverprijs dikten aan. Zilver schoot bijna 6% omhoog.

Knipsel

 

 

De waan van de dag:

 

Knipsel

 

 

Het sentiment gisteren werd gedrukt door Griekenland. Het Grexit (Griekse exit uit de eurozone) lijkt dichterbij te komen. Zakenbanken schatten deze kans inmiddels op 75%. Merkel en haar Griekse collega hadden gisteren een verzoenend gesprek. (lees: pappen-en nathoudgesprek). Als er niks gebeurt, is Griekenland over een paar weken failliet.

 

De trends op de beurzen

AEX

Op het korte timeframe (kwartier) is te zien dat het stijgend trendkanaal van afgelopen tijd precies steun bood aan de onderkant. Correctie is nog niet gestart.

 

aex kwartier

 

In de daggrafiek van de AEX zien we het stijgend trendkanaal (wig) welke nog niet neerwaarts verlaten is. De stijgende trend is in tact. De indicatoren staan erg hoog.

aex daily

 

DAX

De DAX daalde gisteren wat harder; het stijgend trendkanaal dreigt het te begeven. De indicatoren geven nu verkoopsignalen na zwaar overboughtstanden.

dax daily

 

S&P500

Ook deze index laat een stijgende wig zien. Geen overbought-standen hier. De rode stippellijn is voorlopig de belangrijke steunlijn.

 

s&p daily

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

Het slot gisterenavond was bearish. De futures zijn niet echt opgeveerd en de Europese beurzen kunnen vlak openen. Voor de AEX is de steunlijn (kwartiergrafiek) ook vandaag weer relevant. Daaronder wordt het voor de bulls een lastiger verhaal.

Het is vandaag inkoopmanagersdagje. De inkoopmanagersindex uit China geeft krimp aan. De motor van de wereldeconomie hapert.

 

Knipsel

 

Vragen over abonnementen? Mail naar info@optietrading.com

 

Een goede handelsdag!

Rene vd Vondervoort