Update 1-4: Nieuwe kwartaal begint met sell-off

 

Terugblik gisteren

De financiële markten waren ”not amused” op de laatste dag van het kwartaal. De eerste uren van de handel waren nog positief maar na 11.00 uur werd de verkoopknop massaal ingedrukt. Dit duurde tot het sluiten van de markt. De AEX  verloor ruim 1% op 489.41 punten. De winst van de dag ervoor werd teruggedraaid.

Wallstreet eindigde het kwartaal ook in mineur met minnen van ruim 1%. Per saldo hebben de Europese beurzen een zeer goed kwartaal gehad. De grootste kwartaalwinst in 15 jaar! De beurzen op wallstreet hadden een neutraal kwartaal. De sterke dollar was de boosdoener.

Griekenland en Iran bepaalden gisteren de stemming. Steeds meer Grieken plunderen hun spaarrekening bij de bank. Een Grexit lijkt dichterbij dan ooit. Griekenland flirt ook steeds met Rusland.  De sancties die Rusland raken, blijken ook Griekenland te raken.

 

 

Het atoomprogramma van Iran blijkt toch ingewikkelder op te lossen dan verwacht. Er zou een deal zijn maar die deal blijft vooralsnog achterwege. Bij een deal zou de Iranse olie weer op de wereldmarkt komen, wat niet goed is voor de prijs van de olie.

 

De waan van de dag

 

Knipsel

 

 

De paniekgraadmeter VIX blijft in de driehoek. Als die driehoek opwaarts verlaten gaat worden, mag een versnelling down op de beurzen verwacht worden.

vix daggrafiek

 

 

Er wordt al lange tijd gesproken over een renteverhoging in de V.S. Het gaat immers steeds beter.Toch? Of is het een fabeltje?

 

 

De trends op de beurzen

AEX

De stijging van een dag eerder werd gisteren teruggedraaid. De grote stijgende wig is neerwaarts verlaten. Trendmatig niet sterk. De AEX flirt met de MA20.

 

aex daily

DAX

Een zelfde beeld zien we bij onze oosterburen.  Het steile trendkanaal is neerwaarts verlaten. Van een draai is nog geen sprake. Het wordt de hoogste tijd dat de DAX een correctie start. Trendmatig zien we bijna altijd dat de stochastic eens in de +-2 maanden de onderkant bereikt. Die onderkant is in het jaar 2015 nog geen enkele keer bereikt.

dax daily

S&P500

Deze index hangt inmiddels een week aan de onderkant van de stijgende wig. De vraag is niet OF die wig definitief neerwaarts verlaten gaat worden maar WANNEER.

s&p daily

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/beurs-agenda/

De futures zijn vannacht gekelderd. De FTI noteerde net boven de 480 punten. Inmiddels is alles weer stevig opgeveerd. Wel beloven de futures lagere openingen overal.

Knipsel

Chatten over de waan van de dag?  U bent welkom!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

Rene vd Vondervoort