Update 3-5: de vooruitzichten voor komende week

Terugblik afgelopen week

De beurzen kregen afgelopen week te maken met een correctie. In Europa was de correctie feller dan in de V.S. De AEX leverde in de korte handelsweek 3.2% in. De DAX deed het iets minder slecht met een min van 3%. De Europese beurzen waren vrijdag gesloten. Vrijdag herstelde de Amerikaanse markten waardoor het verlies op weekbasis op wallstreet bijna geheel werd goedgemaakt. De dow jones verloor op weekbasis slechts 0.3%; de nasdaq100 verloor 1.27% en de s&p500 eindigde de week 0.44% lager.

Het is een sentimentsgedreven markt. De bewegingen op de beurzen intraday zijn groter aan het worden. laveren tussen angst, vrees en hebzucht. Griekenland; de obligatiemarkten en de valutamarkten zetten de financiële markten volop in beweging. Het gaat niet zo goed in de V.S. als verwacht. Het macronieuws valt de laatste tijd niet echt mee. De sterke dollar is voor veel beursfondsen op wallstreet een negatieve factor. De concurrentiepositie is aan het verzwakken. De groei in de V.S. is bijna stilgevallen. De dollar verzwakt. De kans op een renteverhoging in juni lijkt verkeken.

Hieronder de grafieken met de trends van de belangrijkste beurzen die we in de tradingroom van optietrading bespreken

 

De AEX is onder de MA 20 en 50 gedoken.

aex pr

 

Bij de dax kan er op 2 manieren een schuin kopschouderpatroon gezien worden. In beide gevallen is de neklijn doorbroken.

dax pr

 

Wallstreet dan.

Allereerst de ES (future van de s&p500). Er is eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Een kleine correctie vond er intraweeks plaats maar de index blijft de toppen opzoeken.

es pr

 

De future van de nasdaq (NQ) bevindt zich in een mooie stijgende wig. Ook hier is er geen vuiltje aan de lucht ondanks de daling van afgelopen week.

 

nq pr

 

Het grote verschil tussen Europa en de V.S. komt onder meer door het koersverloop van de euro dollar. De real time ontwikkelingen hiervan ziet u aan de linkerkant hier op de site. De euro lijkt te bodemen.

Wat afgelopen week tevens een opvallende ontwikkeling was, is de stijging van de rentestanden in veel landen. De omvang van de rentemarkt is een stuk groter dan de totale omvang van de aandelenmarkt wereldwijd. Er wordt al een tijdje gesproken van een obligatie bubbel die op knappen staat. Veel Europese landen hebben sinds begin dit jaar te kampen met negatieve rentestanden. De omgekeerde wereld. Die rentes zijn dus afgelopen week aan het oplopen.

 

Verwachting komende week

 

Het sentiment is afgelopen week in Europa gedraaid. Jantje lacht, Jantje huilt. In Europa zien we trendlijn en trendkanalen die neerwaarts doorbroken worden. In de V.S. is dat nog niet het geval. Het belangrijkste niveau voor een echte trenddraai voor de AEX is de 480-zone. Deze zone heeft het niet begeven. Zolang dit niveau niet is doorbroken, is het langdurige toppatroon bij de AEX niet bevestigd. De DAX zit wat mij betreft wel al in de gevarenzone en wallstreet nog niet.

 

Wilt u VIP abonnee worden? Kijk voor alle info hier https://www.optietrading.com/2015/05/01/de-service-optietrading-geheel-vernieuwd/

 

Rene vd Vondervoort

mail: info@optietrading.com