weekend update 6-6: Dappere onderhandelaars

 

Afgelopen week was het onrustig op de financiële markten. Griekenland bepaalt het sentiment. De beleidsmakers zijn er nog altijd van overtuigd dat Griekenland aan haar verplichtingen zal blijven voldoen. (lees: niemand durft de stekker eruit te trekken). Dagelijks wordt er onderhandeld over de toekomst van Griekenland in de eurozone. Er wordt onderhandeld met maar ook zonder Griekse aanwezigheid.

Over plan B wordt niet gesproken. In ieder geval niet in het openbaar. Achter de schermen natuurlijk wel. Achter de schermen heeft  de Trojka (IMF + Europese commissie + Europese Centrale Bank) natuurlijk wel het plan klaar wat er gaat gebeuren als het fout afloopt met Griekenland. Niemand gaat er echter van uit dat Griekenland het zo ver zal laten komen. Dus ”onnodig” angst zaaien wordt niet gedaan. Nog niet in dit stadium. Al lijkt het onmogelijke wel steeds dichterbij te komen.

Vrijdag had een lening aan het IMF afbetaald moeten worden. Dit ging over slechts 300 miljoen euro. Maar Griekenland had het geld niet en stelde voor om alle te betalen leningen van deze maand (ter waarde van 1.5 miljard euro) op 30 juni te betalen. Hier gingen de dappere onderhandelaars mee akkoord.

 

De financiële markten gaan zoals altijd hun eigen weg maar lijken toch niet helemaal immuun voor dit Griekse pokerspel. Een klein beetje onzekerheid sluipt in de markten. Na jaren stijgen en het plaatsen van nieuwe hoogtepunten op de beurzen lijkt het mooiste ervan af. Met de nadruk op ”lijkt” want met name in de V.S. is er trendmatig gezien nog geen vuiltje aan de lucht.

Hebben de beleidsmakers de touwtjes nog strak in handen? Gaat alles naar wens? Volgens Mario Draghi wel. De ECB is met een groot obligatie opkoopprogramma bezig. Met als doel de rente lag te houden. En wat zien we afgelopen weken gebeuren?  Zie de grafiek van de 10-jaarsrente in Duitsland. 

Knipsel

Er lijkt een zeer interessante periode aan te komen aan het rentefront. Maar ook de grondstoffenmarkten zijn enorm volatiel. In de trading chatroom van optietrading komen alle onderwerpen voorbij.

 

 

De trends op de beurzen

 

Met de financiële markten gaat het geweldig. En de FED (centrale bank V.S) laat de rente al 7 jaar op null procent staan. Waarom? Hier klopt iets niet. Bij economische voorspoed horen geen rentepercentages van null procent. Maar… schijn bedriegt. De schulden in de V.S. zijn afgelopen jaren zo gegroeid, dat een rentestijging vrij snel al onbetaalbaar gaat worden. Een rentestijging is onwenselijk volgens de geleerden. Stijgingen van de beurzen is wel wenselijk. En dat laatste gebeurt dan ook al tijden. Probleem opgelost.

 

Eerst het lange-termijn plaatje van de s&p500. Ongelofelijk lange aaneengesloten stijgende trend voor de s&p500. Crisis? Wat nou crisis? Het gaat veel beter dan in de jaren 90!

S&P500 Index

 

Ook de daggrafiek van de s&p500 ziet er solide en robuust uit. Geen vuiltje aan de lucht. Patroon hogere bodems en hogere toppen staat al tijden. We hebben inmiddels te maken met de langste up-cyclus ooit.

 

S&P500 Index

 

Hoe staan de Europese beurzen ervoor? Hieronder de DAX en de AEX

 

2015 begon natuurlijk geweldig voor Europa. De euro daling hielp daarbij enorm. De laatste maand zien we echter een correctie op de stijging. De dax is inmiddels zo’n 10% gecorrigeerd sinds de top. In het lange-termijnplaatje is er nog niet zoveel aan de hand. Wel is er een dalend trendkanaal te herkennen binnen het grotere stijgend kanaal.

 

DAX30 Perf Index

 

Voor de AEX geldt zo’n beetje hetzelfde als voor de DAX. De eerste maanden van dit jaar was giga. De AEX steeg ruim 100 punten onafgebroken. De laatste maand is er een duidelijke hapering.  Felle bewegingen beide kanten op. Jantje lacht, Jantje huilt.

 

AEX25 Index

 

Wilt u een tijdje met ons meedoen met de waan van de dag? Het belooft een zeer interessante tijd te worden!

Kijk hier voor de huidige aanbieding  Nu ook voor maandabonnees!

https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

 

Rene vd Vondervoort