Update 9-6: Nu al door het putje? Nee toch? Of toch wel?

 

De eerste maanden van dit jaar stegen de Europese beurzen tot ongekende hoogtes. Steeds opnieuw werden dezelfde argumenten op tafel gegooid.  TINA. De rentes daalden enorm en de euro was aan een onophoudelijke val bezig. De ECB startte met het obligatie opkoopprogramma om de inflatie aan te wakkeren.

Inmiddels is er 50% meer schuld dan in het jaar 2008. We weten ook dat de ECB er voor de banken en de beurzen is. De rust moet bewaard worden. De schuldenberg wereldwijd wordt groter en groter maar ach, Draghi blijft lovende woorden spreken over het beleid en zolang beleggers daar in trappen is er niks aan het handje. De schuldencrisis moet opgelost worden door meer schulden te creëren? Daar is men wel al jaren mee bezig!  Meer meer meer. Zie ook:  https://www.optietrading.com/2015/01/23/update-23-1-draghis-plan-subliem-of-gevaarlijk-over-inflatie-en-deflatie/

 

Wat zien we met name de laatste maand gebeuren? De rente is enorm aan het oplopen. En obligatiebeleggers zien de rendementen van hun langlopende obligaties met tientallen procenten dalen. De 10-jaarsente van Nederland en Duitsland is van ongeveer null procent naar 1% gestegen.  Dit is precies wat Draghi NIET wil.

 

De rentemarkten zijn enorm aan het bewegen.  En dit is merkbaar op de beurzen wereldwijd. Met name de landen in opkomende markten met relatief zwakke valuta hebben het er moeilijk mee. De landen zijn afgelopen jaren gegroeid. Veel te hard gegroeid. Groei door schuldopbouw. Hee, dat kennen we ergens van. Griekenland, Italie en Spanje kenden hoge rentepercentages voordat de euro zijn intrede deed. Toen de euro er kwam, was er ineens 1 rentestand. En die rente lag een stuk lager dan de rentes van voor die tijd. Goedkoop lenen dus voor die knoflooklanden. Dat ging jarenlang goed. (ogenschijnlijk). Maar de balansen van die landen groeiden steeds schever. Geen haan die ernaar kraait. Tot 2008. En we zitten nu altijd nog met de nasleep ervan. Sterker nog: de beleidsmakers moeten alle zeilen bijzetten om rust rondom Griekenland te kunnen bewaren. Want dit loopt fout af. Dat weet iedereen. Maar nu nog niet. Uitstel. Pappen en nathouden. De kater komt later.

De beurzen gaan hun eigen weg.

 

Sinds Sinds de toppen van april dit jaar zijn de beurzen in een correctiefase. Het gaat met horten en stoten. De intradaybewegingen zijn groot. Tijdens de dalingen zien we ook telkens felle oplevingen.

Hieronder veel grafieken. Laten we eerst de uurtrends nemen.

AEX

De AEX is 35 punten (7%) gedaald sinds de top van april. De laatste maand zien we lagere toppen en latgere bodems. Een dalend trendkanaal staat er.

 

AEX25 Index

 

De DAX is sinds de top inmiddels ruim 10% gedaald. Er staat een strak dalend trendkanaal. Significant? Dat zien we later in deze update.

 

DAX30 Perf Index

 

De Amerikaanse beurzen corrigeren ook. Maar in mindere mate. Er is daar afgelopen maand ook sprake van een correctie, maar procentueel stelt het nog weinig voor.

 

Mini S&P500 Full0615 Future

 

Mini NASDAQ100 Full0615 Future

 

De hamvraag is uiteraard of de huidige correctie een tijdelijke is waarna straks weer hogere toppen gaan komen OF dat de huidige correctie de start is van DE draai.

De daggrafieken laten zien dat de indices bij belangrijke niveau’s zijn aanbeland.

AEX

Ik heb zoveel mogelijk trendlijnen weggelaten, om alles een beetje overzichtelijk te houden. Huidige niveau is in mijn ogen relevant. Daaronder komt de (niet ingetekende lijn) 460 zone als steun in beeld. Daaronder de 440.

 

AEX25 Index

 

DAX

De dax is ruim 10% gezakt sinds de top. Het stijgend trendkanaal in de daggrafiek staat nog net. Hier zal steun moeten volgen, anders kan er een grotere beweging down komen.

 

DAX30 Perf Index

DOW JONES

We zien al maanden een zijwaartse beweging. Er is nauwelijks een trend waarneembaar.

 

DJ30 Industrial Avg Index

 

Opvallend is dat alle beurzen onder hun MA 20 en 50 noteren. Maar we zien nog nergens een kruising van die MA’s. Geen death crosses dus nog.

Wat betekent bovenstaande concreet?

Op de korte time frames zien we dalende trends. Geen twijfel. Sinds een maand zijn de beurzen aan een correctie bezig. De ene beurs doet het wat feller dan de andere.

Op de langere time frames is er nog niet alle duidelijkheid die een handelaar graag wil. In de VS is er nog nauwelijks een correctie. De dax is 10% gecorrigeerd maar ondanks die daling staat het stijgende trendkanaal er nog gewoon. Voor de AEX geldt hetzelfde. Er is meer nodig om een definitieve trenddraai in de daggrafieken te krijgen.

 

Het belooft een zeer interessante tijd te gaan worden. In de tradingroom van optietrading bespreken we de waan van de dag op de markten en nemen er korte en lange looptijd opties op in. Wilt u een tijdje mee kijken? Dit kan bijna gratis!

Zie hier de huidige aanbieding! https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

Rene vd Vondervoort