Weekend update 13-6: Plan B is financieel armageddon

 

Het is een eentonig verhaal, maar ook deze week was het weer Griekenland wat de beurzen bezig hield. Bij het kleinste gerucht vliegen de beurzen omhoog en/of omlaag. Het blijft telkens bij geruchten, want duidelijkheid is er nog altijd niet. Het IMF heeft de laatste onderhandelingen verlaten omdat ze voorlopig geen vertrouwen meer hebben in de goede afloop. En op hetzelfde moment meldt de Griekse regering doodleuk dat een oplossing dichterbij is dan ooit.

De nieuwe Griekse regering heeft een verkiezingsbelofte gedaan. En deze staat lijnrecht tegenover hetgeen de ECB, de  Europese Commissie en het IMF wil. Er is al maanden geen enkele vooruitgang zichtbaar. De Grieken zijn het bezuinigen beu. Maar om nieuwe leningen los te kunnen peuteren bij de beleidsmakers, zal er wel opnieuw bezuinigd moeten worden.

 

Beleggers weten er niet goed raad mee, maar over het algemeen is er vertrouwen dat het uiteindelijk wel goed gaat komen. Iedereen wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft. De beleidsmakers melden dat keer op keer. Waarom eigenlijk? Zijn de beleidsmakers zo bang voor plan B? Het antwoord daarop is uiteraard: JA. Doodsbang. Een sneeuwbaleffect wat zou kunnen gaan ontstaan wanneer Griekenland de eurozone verlaat is dan onvermijdelijk.

De beleidsmakers kunnen niet garanderen dat er geen financieel armageddon gaat komen als de stekker er definitief wordt uitgetrokken. Als het Griekse probleem zich niet verder zou verspreiden, waarom doen de beleidsmakers dan al jaren zo moeilijk over een Grieks uittreden? Griekenland houdt zich al jaren niet aan de belofte en telkens opnieuw krijgen ze meer ruimte en meer tijd. Waarom? Waarom blijven de beleidsmakers achter Griekenland aan lopen? En wij als burgers moeten dit maar goed blijven vinden? Er speelt natuurlijk veel meer achter de schermen. Anders kan ik de schlemiele houding van Dijsselbloem en cs. niet verklaren.

Oja, de pensioengerechtigde leeftijd is in Griekenland 57 jaar. Is het nou zo moeilijk om dat in een aantal stappen wat omhoog te zetten?

 

De financiële markten zijn de laatste maand onrustig. Hiermee meld ik niks nieuws. Afgelopen week waren de dagelijkse verschillen tussen de hoogste en laagste koers weer enorm. En per saldo is er op alle beurzen op weekbasis weinig gebeurd. Het slot van de week lag bij de indices dichtbij het slot van de week ervoor.

AEX

De dubbele bodem rond 470 punten is in tact. De opleving kwam er afgelopen dagen. Deze rebound stopte bij de 490 punten. Dit is een negatieve ontwikkeling. Er kan namelijk weer een lagere top geplaatst zijn. Onder de zwarte lijn is er de duidelijkheid die iedereen graag wil hebben.

 

 

AEX25 Index

 

 

DAX

De DAX is uit het stijgend trendkanaal en heeft dat kanaal afgelopen week teruggetest. We zien inmiddels een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Dit ziet er niet sterk uit. Na het terugtesten van het stijgend trendkanaal volgde aan het eind van de week een verdere daling.

 

DAX30 Perf Index

 

Het patroon in de VS is anders. Hier is duidelijk geen sprake van lagere toppen en lagere bodems. Het jaar 2015 is bijna op de helft, maar er gebeurt op wallstreet relatief weinig. In de vorige weekend update zag u al dat de s&p500 bezig was aan de langste up-cyclus ooit. https://www.optietrading.com/2015/06/06/weekend-update-6-6-dappere-onderhandelaars/

 

S&P500

 

In de daggrafiek van de s&p500 zien we nog altijd geen verzwakking. Hogere bodems en hogere toppen, ook  in 2015.

S&P500 Index

 

NASDAQ

 

De index noteert dichtbij de hoogste standen ooit. Maar de laatste maand is er een hapering. Belangrijke steunen zijn echter niet aangetast. De trend is UP.

 

NASDAQ100 Index

 

Verwachting komende week:

 

Ook komende week zal de beweeglijkheid enorm blijven. Zolang de soap rondom Griekenland voortduurt zullen de beurzen nerveus blijven. Een tijdelijke oplossing zal de beurzen weer vleugels geven; blijft die oplossing komende week achterwege, dan mag een aanval op de 460 punten verwacht worden. Be carefull!

Wilt u een tijdje samen met ons de markten volgen? Lees dan de aanbieding hieronder:

 

 Abonnement optietrading met korting!

  • In onze drukbezochte VIP-chat bespreken we de hele dag de financiële markten
  • U kunt meechatten/meelezen en al uw vragen stellen
  • Wij laten de trends van de beurzen zien en handelen ernaar
  • U kunt zelf beslissen of u meedoet met de tips die gegeven worden

 

Als u een maandabonnement neemt, krijgt u 2 weken gratis erbij (eenmalig)

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u een volle maand gratis erbij!

Interesse? mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort