Update 16-6: Collectieve naïviteit

Jarenlang hebben politici geroepen dat al het Griekse geleende geld terug zou komen. Inmiddels zien we dat de beleidsmakers daar niet zo zeker meer van zijn. Brave burgers zijn jarenlang voor de gek gehouden door diezelfde beleidsmakers.

”Gefopt”. Het geld blijkt helemaal niet terug te komen. Binnenkort zal wellicht gemeld worden:  ”Dit had niemand ooit kunnen vermoeden of zien aankomen”.  Woorden als: ” We hebben er echt alles aan gedaan om Griekenland binnen de eurozone te houden, maar ze het is onmogelijk gebleken”.

Inmiddels geldt hier iets van collectieve naïviteit of zo u wilt collectief falen van de onderhandelaars. Het IMF is als eerst gestopt met onderhandelen. Na 5 maanden touwtrekken blijken de kemphanen niets opgeschoten. Donderdag komt de eurogroep weer eens bijeen. Er zal natuurlijk gemeld worden dat er vorderingen zijn. En dat een overeenkomst dichtbij is. Gelooft u het nog? Als er donderdag geen duidelijkheid is, zal er doorgewerkt worden. Wellicht in het weekend ook. Er zal hoe dan ook een statement komen waar iedereen zich in kan vinden. Zo niet, dan is het over een sluiten voor het project Griekenland.

Als je een opsomming maakt hoeveel Griekse schulden op de balansen van de ECB staan, en hoeveel verrotte derivaten er in omloop zijn, dan kan er geen andere conclusie getrokken worden dan dat de gevolgen zwaar onderschat worden als Griekenland echt failliet blijkt te gaan. De gevolgen zullen niet alleen voor Griekenland desastreus zijn, maar voor de hele eurozone. Lange tijd werd ons voorgeschoteld dat het Griekse probleem geheel ingekapseld zou zijn. Bij een GreXit zouden alleen de Griekse banken failliet gaan. Dit is een fabeltje. Ieder  Europees land heeft direct of indirect nog grote of minder grote belangen in Griekenland. Gisteren zag je dat de rentes van Zuid Europese landen verder de lucht in gingen. Zal er dan toch een beetje angst in de markten zitten dat het dit keer eens niet goed afloopt?

 

De beurzen hadden gisteren een negatieve dag. Alle beurzen eindigden in het rood. De Duitse en Franse beurs met bijna 2%. De aex eindigde met een min van 1% op 472.89 punten. Daarmee staat er nog altijd wel een behoorlijke jaarwinst.

We zien wel dat de angst in de markt sluipt. De paniekbarometer voor de AEX steeg gisteren naar het hoogste niveau sinds januari.

aevixx

 

De AEX opende gisteren lager en bleef de hele dag een beetje hangen. Trendmatig is er nog geen definitieve sell op dagbasis. De index noteert net boven de neklijn van een groter kopschouder toppatroon. cliffhanger

 

AEX25 Index

 

De dax heeft het stijgend trendkanaal verlaten en noteert inmiddels in een duidelijk dalend trendkanaal. Er liggen nog wat vangnetten rond de huidige standen. (groene lijnen).

 

DAX30 Perf Index

 

De S&P500 wil niet echt afstand doen van het stijgend trendkanaal. Gisteren werd er een poging gedaan om eronder te komen. Het slot was echter weer binnen het kanaal.

 

S&P500 Index

 

Verwachting komende dagen

De spanning stijgt. De week van de waarheid voor Griekenland. De beurzen zijn er ineens niet meer gerust op dat het wel goed zal komen.

We zitten al een hele tijd in een mooie flow met onze beleggingen. Op de VIP chat van optietrading weten we wel raad met de huidige situatie op de financiële markten. U kunt daarbij zijn. https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

 

Abonnement optietrading met korting!

  • In onze drukbezochte VIP-chat bespreken we de hele dag de financiële markten
  • U kunt meechatten/meelezen en al uw vragen stellen
  • Wij laten de trends van de beurzen zien en handelen ernaar
  • U kunt zelf beslissen of u meedoet met de tips die gegeven worden

 

Als u een maandabonnement neemt, krijgt u 2 weken gratis erbij (eenmalig)

Als u een kwartaalabonnement neemt, krijgt u een volle maand gratis erbij!

Interesse? mail naar info@optietrading.com

 

 

Rene vd Vondervoort