Update 19-6: Bankrun in Griekenland gaande

 

De vergadering van de Eurogroep gisteren duurde slechts 1.5 uur. Deze vergadering had slechts 1 onderwerp:  de schuldenkwestie Griekenland. Dijsselbloem deed de zoveelste poging om Griekenland te vertellen dat ze toch echt moeten gaan hervormen. Als ze dat doen, ligt er weer een stapel geld voor ze klaar. (bodemloze put, wie stopt dit?) Er werd geen resultaat bereikt.

 

Om de gemoederen rustig te houden, meldde EU-president Donald Tusk snel na deze vergadering dat er aanstaande maandag een nieuwe eurotop komt.

De Griekse regering blijft weigeren om hun verkiezingsbelofte te breken. Als de Grieken akkoord zouden gaan met nieuwe voorgestelde hervormingen, kan de pappen-en nathoudstrategie het volgende hoofdstuk bereiken. Griekenland heeft snel nieuw geld nodig. Als ze deze nieuwe miljarden niet krijgen,  dreigt een faillissement.  Maar de Grieken weigeren echter steeds om de voorstellen van de Europese leiders te accepteren. Iedere poging om dichter tot elkaar te komen mislukt.

We zitten nu in een situatie dat de Europese Centrale Bank de Griekse banken van miljarden euro’s extra geld voorziet om de liquiditeitstekorten steeds snel aan te vullen. De banken worden dus door de ECB bevoorraad,  maar aan de achterkant nemen de Grieken dit geld meteen weer op. Massaal.  Afgelopen 3 dagen werd er door de Grieken naar schatting 2 miljard euro opgenomen bij de banken.

Gisterenavond werd er gemeld dat het onzeker was of de Griekse banken aanstaande maandag open zouden gaan.

 

De financiële markten

De Europese beurzen waren gisteren onrustig. Nieuwe bodems werden intraday neergezet. De AEX noteerde op het dieptepunt van de dag 465 punten. Koopjesjagers startten daarna een offensief zodat de volatiele dag toch met winst kon worden afgesloten. De AEX eindigde met een plus van 0.3% op 472.97 punten. Kort na 18.00 uur kwam er een gerucht over een Grieks akkoord. De FTI vloog meteen naar 479 punten. Deze stijging verdween in de loop van de avond weer.

Wallstreet kende een zeer sterke sessie. De Griekse problemen laten de beurzen in de V.S. koud. De nasdaq wist zelfs een nieuwe all time high te bereiken!

 

 

AEX25 Index

 

 

NASDAQ Composite Index

 

 

Verwachting vandaag

De nieuwe recordstanden op wallstreet worden niet echt overgenomen door de Europese beurzen.  De futures noteren licht hoger bij opening. Vandaag is het optie expiratie juni. De ECB komt vandaag bij elkaar met als doelstelling om de Griekse banken van voldoende liquiditeiten te blijven voorzien. Voor de AEX blijft de 470-puntenzone als cliffhanger gelden. Een slot daaronder is zwaar negatief. Voorlopig laten de handelaren dit niet toe.

De beursagenda: https://www.optietrading.com/agenda/

 

Knipsel

 

Heeft u onze zomeraanbieding al ontdekt?

https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

 

Rene vd Vondervoort