Weekend update 21-6: Griekenland gaat ein-de-lijk hervormen!

 

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

De nood is afgelopen maanden niet hoog genoeg gebleken voor Griekenland. Sinds de nieuwe linkse regering aan de macht is, wordt er veel beloofd maar zien we nooit daden. De tekorten blijven hiermee onhoudbaar. We zijn bijna een half jaar verder sinds het aantreden van deze nieuwe regering en de hele wereld stond erbij en keek ernaar.

De trojka (ECB, EC en IMF) geeft Griekenland keer op keer het voordeel van de twijfel. De nieuwe linkse regering van Griekenland wil niet verder bezuinigen of hervormen, maar spreekt wel steeds duidelijk uit dat ze graag bij de eurozone wil blijven. Maatregelingen als B.T.W.-verhoging of het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd worden niet gedaan. Ook worden de ambtenarensalarissen niet verder verlaagd. Het Griekse pensioenstelsel is het duurste stelsel van heel Europa. Grieken gaan met 57 jaar met pensioen.

De verkiezingsbelofte van de linkse regering was duidelijk. De grieken zijn het bezuinigen beu. Griekenland is afgelopen jaren helemaal kapot bezuinigd. Je kunt voor-of tegenstander van Wilders zijn, maar wat betreft Griekenland had hij het 5 jaar geleden denk ik bij het rechte eind. Voorstanders van JK de J. zullen wellicht NU nog geloven dat alle geld (met rente) terug zal komen.

De nood is inmiddels hoog. Heel hoog. De redding is dan nabij. (Voor even).

Dat betekent dat Griekenland morgen weer een belofte gaat doen aan Europa. Ze moeten wel. De onderhandelingen zitten in de blessuretijd van de verlenging.  Ze gaan wat verkiezingsbeloftes breken. Griekenland gaat daadwerkelijk hervormen en verder bezuinigen! En Europa gelooft Griekenland morgen weer. En Griekenland is dan weer een paar maanden verlost van een faillissement. En over een paar maanden zal weer blijken dat de nieuwe afspraak weer berust op een misverstand. En zijn we weer terug bij af.

Of het zal gaan zoals hierboven staat, weet ik natuurlijk niet. Maar zo gaat het wel al tijden. Niemand durft de stekker eruit te trekken. Griekenland is al vaak afgeschreven, maar blijkt toch telkens weer alive & kicking.

 

De financiële markten

Wallstreet had een sterke week. De nasdaq wist zelfs nieuwe all time highs te plaatsen. Een knappe prestatie in deze sentimentele markt.

NASDAQ Composite Index

 

De s&p500 probeert de all time highs eveneens aan te scherpen.

 

S&P500 Index

 

Terwijl de beurzen op wallstreet zich ogenschijnlijk niets aantrekken van de onzekerheden, lukt het de Europese beurzen niet echt om een vuist te maken. De beurzen in Europa bleven ook afgelopen week op en neer stuiteren. De AEX testte weer de 470-zone. En dat niveau bleef het altijd houden op slotbasis.

 

AEX25 Index

 

De dax tikte de hele week de 11.000 punten aan. dit blijkt een steeds relevanter niveau te worden.

 

DAX30 Perf Index

 

Verwachting komende week

Niemand gelooft dat de stekker er de komende week wordt uitgetrokken. De geldkraan zal weer open gaan voor Griekenland. De beloofde miljarden komen pas als Griekenland de afspraken nakomt. En dus zullen de Grieken (met een knipoog) nieuwe maatregelen aankondigen die net genoeg zullen zijn om nieuwe noodsteun te krijgen. En de financiële markten zullen weer blij zijn. It aint over till its over.

 

Het wordt steeds drukker en gezelliger in de VIP-chat van optietrading.

Heeft u onze summer sale al gezien?

https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

 

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort

www.optietrading.com