Weekend update 28-6: Het onwaarschijnlijke wordt waarschijnlijk

Terugblik afgelopen week

 

Beleggers kenden ook afgelopen week geen angst. Dat de onderhandelingen tussen de trojka (IMF, ECB en Europese Commissie) en Griekenland al een half jaar geen vooruitgang liet zien, was geen reden om terughoudend te zijn. Sterker nog; maandag was de beste beursdag van dit hele jaar! De week startte met een flink gap up voor de AEX. Een gap is een gat in de koersen. Een overgeslagen koersgebied van de dag ervoor. Dit gap is de hele week open gebleven. De AEX eindigde de week op 494.47 punten.

Geen angst onder beleggers dus. Euforie hebben we afgelopen jaren zo vaak gezien. Euforie gebaseerd op hoop. Vage beloftes waren vaak voldoende om koersen omhoog te jagen. Dat was afgelopen maandag niet anders. Het weekend ervoor was er immers een plan (het zoveelste) gepresenteerd door de Griekse regering. Een plan wat alleen nog maar ondertekend hoefde te worden. Dat klonk goed! Maar naarmate de week vorderde bleek dat Lagarde, Dijsselbloem en Draghi dit hervormingsplan wederom niet goed genoeg vonden. De stemming bij de beleidsmakers werd somberder. De deadline voor Griekenland komt immers steeds dichterbij en een snelle oplossing leek weer even op zich te laten wachten. De financiële markten bleven echter tot het eind van de week in een opperbeste stemming.

Het venijn zat hem in de staart.

Na het slot van de markten vrijdagavond besloot de Griekse regering onverwacht om een referendum te gaan houden over het voorgestelde reddingsplan van de trojka. De Griekse bevolking mag zich hierover gaan uitspreken. En de dappere Griekse regering moedigt de bevolking aan om vooral tegen te gaan stemmen. Volgende week zondag is het zover. Zondag? Woensdag is het al juli en de deadline voor de bestaande leningen staat op 30 juni. Kortom: Veel verwarring en onzekerheden zijn de komende dagen te verwachten. Gaat het onwaarschijnlijke dan toch gebeuren?

 

De trends op de beurzen

De AEX laat al maanden felle bewegingen zien, maar per saldo gebeurt er niet veel. Sinds de top van april zien we wat lagere toppen en wat lagere bodems op de borden, maar een significante beweging is er niet. Er staat nog een grote plus sinds het begin van dit jaar.

Boven de 500 punten krijgen de bulls het weer voor het zeggen en onder de 460 mag een (veel) grotere dalingsgolf verwacht worden.

 

AEX25 Index

De belangrijkste steunen en weerstanden voor de DAX zien we in onderstaande grafiek.

 

DAX30 Perf Index

 

Aan de linkerkant van https://www.optietrading.com/ ziet u de intradaygrafiek van de aex en van de euro/dollar. Ook verschijnen er doorlopend real time nieuwsberichten. De trends van de Amerikaanse beurzen, alsmede goud en zilver, staan hier: https://www.optietrading.com/grafieken/

 

Verwachting komende week:

Ik kan me bijna niet voorstellen dat de beurzen de komende week de schade kunnen beperken. We mogen natuurlijk niets uitsluiten maar een tevige uitglijder lijkt aanstaande. Wegens groot succes is besloten om de zomeraanbieding nog even door te laten gaan. Er komen interessante tijden aan! Never trade alone! wilt u een tijdje samen met ons beleggen? Kijk hier voor de aanbieding! https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

 

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort