Update 30-6: Verkiezingen Griekenland na uitslag referendum?

Terugblik gisteren

Er werd een bloedbad aangericht op de financiële markten. De handelsdag van gisteren werd een dollemansrit. De future op de AEX opende onder de 470 punten. Een paar uur lager stond de AEX op 483 om uiteindelijk te sluiten op 477 punten. Een min van 3.5%. De meeste andere Europese beurzen sloten met soortgelijke percentages.

Wallstreet kon zich dit keer niet aan de Europese malaise onttrekken en kreeg ook een gevoelige daling te verwerken. De dow jones eindigde bijna 2% lager. De nasdaq sloot zelfs 2.3% in de min.

Opvallende bewegingen zagen we in de valutahandel. De euro hield zich goed en wist zelfs te plussen en bleef hiermee in het stijgend trendkanaal.

USD

 

Boosdoener van al het geweld was wederom de Griekse regering. Vandaag is de deadline van een terugbetaling aan het IMF van in totaal 1.6 miljard euro. Griekenland gaat in gebreke blijven. De Griekse regering heeft onverwacht besloten om een referendum uit te schrijven. De bevolking mag aanstaande zondag gaan kiezen of ze het voorgestelde bezuinigingspakket van de Europese leiders accepteren of niet. De Griekse premier Alexis Tsipras gaat tegen stemmen en hoopt dat de meerderheid van de Grieken dat ook zal doen. Zo niet, dan zal hij aftreden en mogen er nieuwe verkiezingen worden verwacht in Griekenland.

In een persconferentie gisteren  deed de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker de oproep aan de Grieken om toch vooral VOOR Europa te stemmen. Een ‘nee’ betekent in de ogen van Juncker dan ook een nee tegen Europa.

De financiële markten waren onaangenaam verrast door deze mededelingen. Beleggers houden niet van onzekerheid en de onzekerheid is sinds dit weekend alleen maar toegenomen.

De paniekbarometer van de DAX noteert op het hoogste niveau in 3 jaar.

 

vdax

 

 

De trends op de beurzen

Laten we eens een keer met China beginnen. Over bubbles gesproken. No words needed.

bubble klapt

 

AEX

We zien al maanden grote schommelingen, maar trendmatig is de daggrafiek nog niet definitief naar verkopen gedraaid. Er staat per saldo nog een grote plus voor het jaar 2015. Bulls zien zelfs een grote bullflag. Boven de weerstand van 500 punten (rode lijn) gaat dit bullishe scenario vorm krijgen. Onder de 460 punten springen alle seinen op rood.

 

 

AEX25 Index

 

DAX

De dax laat sinds de top van april lagere toppen en lagere bodems zien.  Er staat een duidelijk dalend trendkanaal. (binnen het groter stijgend trendkanaal). Ook de DAX heeft per saldo nog een grote plus staan voor 2015.

 

DAX30 Perf Index

 

De trends van de Amerikaanse beurzen zijn gisteren gedraaid. Een lange rode candle onder belangrijke steun! De grafieken van de Amerikaanse indices en van goud/zilver staan hier: https://www.optietrading.com/grafieken/

 

Vooruitblik vandaag

De beursagenda: https://www.optietrading.com/agenda/

De futures voor opening van de Europese beurzen staan lager. De futurestanden voor opening wallstreet staan op moment van schrijven hoger.

 

Knipsel

 

Wilt u een tijdje samen met ons traden? Juist NU is het zeer interessant. De hele maand juli kunt u nog profiteren van onze kortingsactie. Wegens succes verlengd!

https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

 

Rene vd Vondervoort