Weekend update 4-7: Wordt het NAI of wordt het OXI

Afgelopen week stond weer volledig in het teken van Griekenland. Deadlines zijn verstreken, maar de regering van Griekenland heeft het nog een kleine week kunnen rekken en de laatste strohalm aangegrepen door een referendum uit te schrijven. Het is een eerste echte testcase voor de euro. Gaat Griekenland verder binnen de eurozone met alle strenge maatregelingen die daarbij horen of gooien de Grieken de handdoek in de ring en zeggen ze keihard NEE (OXI) tegen de beleidsmakers? Morgen zullen we het weten.

De hele week is het al onrustig in veel steden in Griekenland. De banken zijn zo goed als blut en de bevolking kan maar een klein beetje geld opnemen bij de banken. Officieel is de noodsteun aan Griekenland afgelopen week beëindigd. En zonder steun kunnen de banken niet verder. De hele dag staan er rijen mensen voor de pinautomaten. De bankrun is al weken gaande en nadert de climax.

De dappere regering heeft de bevolking opgeroepen om massaal NEE te stemmen morgen. De regering denkt dat een massale NEE-stem door de bevolking de Griekse regering bij de volgende onderhandelingen sterker zal maken. Welke onderhandelingen? Dat stadium zijn we toch gepasseerd? Alexis Tsipras en zijn rechterhand  Yanis Varoufakis hebben hun politieke lot gekoppeld aan de uitslag van het referendum. Bij een JA treden ze af. De peilingen geven aan dat het een nek-aan-nek-race zal worden.

 

De financiële markten

 

AEX

Afgelopen maandag schrokken de beurzen van het nieuws dat er een referendum zou komen. De weekopening was voor de aex met een GAP down. Dat gap is de hele week open gebleven. De hele week is het relatief onrustig gebleven op de markten. Woensdag was een topdag, maar de winst van woensdag werd de dagen erna weer ingeleverd. Zoals onderstaande grafiek laat zien hebben belangrijke steunniveaus het gehouden.

 

AEX25 Index

 

DAX

Het patroon bij de DAX is identiek aan de aex. Ook hier zien we een dalend trendkanaal binnen een veel groter stijgend trendkanaal. Kritieke niveaus hebben het ook niet niet begeven.

 

DAX30 Perf Index

 

De trends van de Amerikaanse beurzen en van goud/zilver staan hier: https://www.optietrading.com/grafieken/

 

Vooruitzichten komende week

Ongeacht de uitslag van het referendum zal de beweeglijkheid op de beurzen aanwezig blijven. Als de steunlijnen het begeven, mag een versnelling down worden verwacht. Daarvoor is het nu nog (veel) te vroeg. We hebben de tijd. U kunt de beurzen samen met ons volgen in de moderne VIP-ruimte van optietrading. Neemt u er eens een kijkje? Echt de moeite waard. En alleen dit weekend is er 50% korting! https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

 

Rene vd Vondervoort