Update 14-7: Deal!

Terugblik gisteren

 

Net voor opening van de Europese beurzen wisten de Europese leiders een akkoord te bereiken.  Er is een deal bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun aan Griekenland in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro (voorlopig) geweken.

Er moet nog goedkeuring gegeven worden door de parlementen van de landen. Daarna gaat er onderhandeld worden over het derde grote schuldpakket  voor Griekenland. Dit proces kan weer weken in beslag gaan nemen.

De financiële markten konden de nieuwe handelsweek door dit nieuws opgewekt beginnen. Er werd wederom met een gap geopend. Na die zeer positieve start gebeurde er feitelijk niet veel meer. De winst werd vastgehouden tot het eind van de sessie. Een knappe prestatie.

 

De Griekse rente is door de deal enorm aan het dalen.

 

2jrgreece

 

De rust is teruggekeerd op de markten. De paniekbarometer VIX  is terug bij af.

 

vix dag.

 

De val in China is even gestopt. Koopjesjagers slaan hun slag.

chinaa

 

20 jaar geleden ben ik eens in Venezuela geweest. Wat destijds het meest opviel was de giga inflatie in het land. Er stonden erg veel gebouwen die nog in de steigers stonden. Nooit afgemaakt want het geld was op. Er kon niet opgewerkt worden tegen de hoge inflatie. Wat dat betreft is er in Venezuela afgelopen 20 jaar weinig veranderd. De Bolivar  valt nu weer hard; de inflatie is enorm.

 

boli

 

De AEX

De trend van de AEX in de daggrafiek vertoont inmiddels een troebel beeld. De neerwaartse uitbraak van de 470-zone bleek geen lang leven te hebben. Het groot koopoffensief van afgelopen dagen heeft de AEX weer boven de MA 20 en 50 terug in de veilige zone gebracht.

 

AEX25 Index

 

De korte trend van de AEX laat duidelijk zien hoe hard het is gegaan. Van 455 naar 490 in een paar dagen tijd! Angst en hebzucht; hoop en vrees. Enorm sentimentsgedreven. Er staat een groot stijgend trendkanaal. En dus 2 gaps.

 

AEX25 Index

 

Hoe staan de Amerikaanse beurzen ervoor? Zie https://www.optietrading.com/grafieken/

 

Vooruitblik vandaag

Er is eindelijk een deal gesloten tussen IRAN en de VS over het atoomprogramma. Dit is geweldig nieuws voor de inwoners van IRAN. Door de deal kan de olieprijs verder verzwakken door het extra aanbod als IRAN de wereldmarkt weer op mag met de olie.

Vandaag kunnen de markten wat winstnemingen laten zien. We hebben de komende week optie-expiratie van de maandopties juli. Er staan nog gaps open die deze week nog van betekenis kunnen zijn. Na deze week verliezen deze gaps hun relevantie.

De agenda van vandaag: https://www.optietrading.com/agenda/

Een uur voor aanvang van de Europese handel noteren de futures vlak/licht lager.

 

Knipsel

 

Heeft u onze summer sale al gezien? De hele maand juli is deze kortingsactie er nog!

 

Rene vd Vondervoort