Update 17-7: AEX na 1.5 maand weer boven de 500 punten!

Terugblik gisteren

De stijging van de dagen ervoor werd gisteren voortgezet. Business as usual.  De laatste 7 candles zijn groen. Dat wil zeggen dat er 7 stijgingsdagen achter elkaar zijn geweest op de beurzen. Zo bijzonder is dat niet. Wat het wel bijzonder maakt, is dat het met gaps gepaard gaat. Een gap is een overgeslagen koersgebied van de dag ervoor. Een gat in de grafiek dus.  Beleggers hebben haast. Tijd voor consolidatie is er niet. Afgelopen 7 handelsdagen zijn er 3 gaps geslagen en alle drie open gebleven. Zeer uitzonderlijk.

Het cijferseizoen is in volle gang.  AEX-fonds ASML kwam een dag eerder met resultaten. In eerste instantie werden die resultaten goed ontvangen, maar gisteren moest ASML toch ruim 5% inleveren waardoor de winst van de dag ervoor teruggedraaid werd.

asml kwartier

 

AEX-fonds Gemalto begon gisterenmiddag zonder aanwijsbare redenen aan een duikvlucht en verspeelde in een half uur tijd alle opgebouwde winst van een week.

 

gem.

 

De financials deden het allemaal goed. Zowel AEGON, ING, DELTA LLOYD en NN eindigden circa 2% hoger en hielpen de aex aan een uiteindelijke winst van 0.8% op 501 punten.

Hieronder de uurgrafiek van de aex met de 3 gaps. Opvallend is ook de langdurige zwaar-overbought staande RSI onder de grafiek.

 

aex uurgrafiek

 

Op wallstreet was het netflix wat de show stal. Het aandeel dikte 18% aan na resultaten. Dat hielp de nasdaq nieuwe hoogtepunten neerzetten. Nabeurs kwam onder meer google met resultaten. In de nabeurshandel steeg google 11%.

nflx

goog.

 

De trends op de beurzen

AEX

De daggrafiek van de AEX geeft het volgende beeld: Na de lagere bodem op 455 punten zien we de loodrechte stijging. De index is nog 2% verwijderd van de top van dit jaar.

 

AEX25 Index

 

DAX

De weg naar boven lijkt ook voor de DAX open te liggen.

DAX30 Perf Index

 

ZILVER, GOUD en OLIE

Regelmatig komen er vragen of het interessant is om nu weer in grondstoffen te beleggen. Hieronder een update.

Grondstoffen zijn nog altijd uit de gratie.  Sinds de top van het jaar 2011 zien we een dalende trend. Bodems worden opgezocht. Eerst zilver. We zien zilver de bodem naderen. Onder de zwarte lijn valt die steun weg en krijgen we te maken met een nieuwe dalende trend. Bodemvorming is niet zichtbaar.

Ounce Silver USD

 

De goudprijs zit in een vervelend patroon en is aanbeland bij belangrijke steun. Als deze het niet houdt, krijgen we een nieuwe dalende trend.

Ounce Gold USD

 

Brent olie

Na de grote val van vorig jaar, hadden we de eerste maanden van 2015 te maken met hogere bodems en hogere toppen. Maar na de top op 70 dollar van begin mei, zien we het beeld weer verslechteren. De laatste maanden zien we weer lagere koersen. De olie lijkt op weg naar nieuwe lows.

 

Brent Crude Oil Full0915 Future

 

VALUTA

De dollarindex is een index waarbij de dollar wordt afgezet tegen een mandje wereldvaluta zoals de YEN ; Britse Pond en de EURO. De dollar is voorlopig de grote winnaar van de valuta-oorlog.

 

US$ Index Full0915 Future

 

De euro laat sinds vorig jaar veel zwakte zien. Daar zijn de Europese beleidsmakers wel blij mee. Dit is goed voor de exportpositie van de eurozone. De laatste weken zien we een nieuwe verzwakking optreden.

 

USD

 

De paniek om Griekenland is verdwenen. Nog altijd zien we onhoudbare rentestanden, maar de grote piek is teruggedraaid.

Knipsel

 

Vooruitblik vandaag

Vandaag expireren de july opties. De belangen lijken erg hoog te liggen. Wellicht dat er na de expiratie van vandaag de koopdruk weg valt. Feit is dat we te maken hebben met een zeer uitzonderlijke stijging. Gaps worden meestal gesloten,dus voor komende week moeten we rekening houden met een terugslag op de beurzen. Opties zijn inmiddels weer spotgoedkoop; de paniekgraadmeter VIX is gekelderd.

Knipsel

De agenda: https://www.optietrading.com/agenda/

Door de goede resultaten nabeurs gisteren van google, zien we de nasdaq futures stevig hoger staan vanmorgen.

https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

 

De overige futures noteren vlak.

 

Knipsel

 

U bent welkom als VIP-lid bij optietrading!

https://www.optietrading.com/2015/06/04/summer-sale-bij-optietrading/

Rene vd Vondervoort