Update 12-8: Valuta-oorlog is terug en google steelt de show!

Terugblik gisteren

De financiële markten hadden er geen zin in. De valuta-oorlog is terug van nooit weggeweest. Ieder land wil haar eigen valuta zo goedkoop mogelijk maken om zodoende een betere export-positie te creëren. Gisteren was het de beurt aan de Chinese regering om de munt goedkoper te maken. De Chinese regering devalueerde de eigen munt, de yuan. Als gevolg daarvan zagen we de olieprijs naar nieuwe dieptepunten dalen. De financiële markten reageerden ongerust. Het zilver, goud en platinum reageerden de andere kant op met grote stijgingen.

Van de AEX-fondsen was het dit keer delta lloyd die klappen kreeg. De markt was niet te spreken over het verlies dat het eerste half jaar van 2015 was geleden. Het aandeel verloor ruim 20%. Imtech droeg echter wederom de rode lantaarn.  Het in surseance van betaling verkerende fonds leverde opnieuw 37% in op een slotstand van €0.27.

De AEX leverde uiteindelijk 1.14% in op 49436 punten. Onze oosterburen deden het een stuk slechter. De dax verloor 2.68%.

Op wallstreet deed google goede zaken na aankondiging van een grote herstructurering/splitsing van het bedrijf. De zeer winstgevende zoek-en advertentie-activiteiten worden losgekoppeld van andere onderdelen van het bedrijf. Bij een opsplitsing hoort ook een nieuwe naam. “”Alphabet”’. Onder het mom van: 1 + 1 = 3. Het aandeel kreeg vleugels, maar kon de rest van de markt niet mee omhoog krijgen.  Google won ruim 4% terwijl de nasdaq ruim 1.2% inleverde, net als de dow jones.

 

De trends op de beurzen

AEX

Ieder timeframe heeft haar eigen trend. Hieronder de 2-uursgrafiek met het verloop van afgelopen 2 maanden. Er is een duidelijke verzwakking waarneembaar. Er staan nog wat gaps open die nog niet gedicht zijn.

 

AEX25 Index

 

DAX

Bij de dax zien we eenzelfde val uit een driehoek. Ook hier de 2-uursgrafiek omdat dit timeframe een duidelijk beeld geeft.  De rode lijn laat de dalende toppen zien. De groene stippellijn is het eerste richtpunt omlaag.

 

DAX30 Perf Index

 

De daggrafieken van veel relevante indices en grondstoffen, ziet u hier: https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

 

De olieprijs heeft het moeilijk. Na de val van vorig jaar wordt opnieuw de bodem van begin dit jaar opgezocht. En zelfs neerwaarts verlaten. Aan de pomp is er nauwelijks wat van te merken. De accijnzen zijn in Nederland zeer hoog. En de regering heeft momenteel allerlei meevallers door de aantrekkende economie. Maar de accijnzen verlagen? Eeeh dat zal een lastig verhaal worden. De auto is de melkkoe van de regering.

 

Brent Crude Oil Full0915 Future

 

De euro is aan het bijkomen van de val van vorig jaar. Dit jaar zien we de euro relatief zijwaarts bewegen. Er is minder trendmatigheid. We zien hogere bodems, maar ook lagere toppen. De steunen/weerstanden staan in onderstaande grafiek.

 

USD

 

Vooruitblik vandaag

De financiële markten zijn in de ban van de devaluatie van de Chinese munt. Het drukt de stemming. Kopers zijn er even niet. Ook trendmatig lijken de beurzen klaar voor een verdere correctie.

De opening van de Europese beurzen zal in navolging van de koersen vannacht in Azië lager zijn.

Knipsel

 

Optietrading ”light” is de nieuwe service van optietrading.  Meer erover leest u hier: https://www.optietrading.com/2015/08/03/nieuw-optietrading-light/

 

Rene vd Vondervoort