Update 13-8: Analyse AEX

Terugblik vandaag

Na de sell-off van gisteren in Europa, wisten de beurzen vandaag opgewekt te starten.  Wallstreet was namelijk in de plus gesloten, dus hadden de Europese beurzen wat in te halen.  De start was opgewekt, de AEX opende 7 punten hoger. Tot zo ver het goede nieuws. De verkopers namen snel het heft in handen en waren de rest van de dag te sterk. De aex kon zelfs niet eens in de plus eindigen. Het slot was 0.09% lager op 476.99 punten. De overige Europese beurzen konden wel ruim in de plus sluiten.

De reden dat de AEX het slechtste jongetje van de klas was, kwam door shell en de verzekeraars. Zowel delta lloyd, NN maar vooral aegon kregen klappen. De verzekeraars liggen de laatste dagen onder vuur na presentaties van resultaten. De kapitaalbuffers zouden niet voldoende zijn. Aegon leverde 7.5% in. Ook zwaargewicht shell leed gevoelig verlies. Aegon en shell waren samen goed voor 3 verliespunten bij de AEX.  Het stemmingsbeeld met  veel relevante grafieken ziet u hier:  https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

 

Analyse AEX

 

De week is nog niet om, maar ik neem u wel alvast mee naar de weekgrafiek van de AEX. Ieder timeframe heeft haar eigen trend, dat wordt zichtbaar in onderstaande grafieken.

De lange termijntrend is positief. Al jaren. Geen vuiltje aan de lucht. De stijgende trend heeft zich begin 2015 versneld. Wel zien we een grote rode laatste candle. Deze week is tot nu toe een slechte week voor de aex.

AEX25 Index

 

De trend in de daggrafiek van de AEX is neutraal. Sinds een paar maanden zien we dat de aex geen hogere toppen meer weet te plaatsen. Ik heb een groene steunlijn geplaatst bij de 470 punten. Ik vermoed dat deze lijn nog relevant is. Het neutrale beeld in de daggrafiek is wat mij betreft valide zolang de AEX tussen die lijnen noteert.  De index zit ook vol met gaps die al dan niet gedicht zijn. Het is een redelijk troebel beeld afgelopen maanden. Er zijn intraday redelijk grote bewegingen en per saldo gebeurt er niet veel. Langdurige consolidatie.

 

AEX25 Index

 

De uurgrafiek van de aex geeft het volgende beeld.  Stijgende en dalende trends wisselen elkaar steeds af.  De huidige situatie is een dalende trend. Felle bewegingen. Met gaps.

 

AEX25 Index

 

Tenslotte de kwartiergrafiek van de aex.  Een felle daling met ook hier een groot gap zichtbaar. (Break away). De kopers komen wel af en toe in actie, maar de groene zones (golden crosses) beginnen schaars te worden. De verkopers zijn nog duidelijk de baas.

 

AEX25 Index

 

Conclusie

De lange trend is positief,  geen vuiltje aan de lucht. Onder 470 punten wordt het oppassen geblazen. De korte trend is negatief en de korte trends tonen nog geen uitbodeming. De AEX eindigde de laatste dagen dichtbij het laagste niveau van de dag. Dat betekent doorgaans dat de verkopers nog niet klaar zijn. Zolang de 470 punten het houdt, blijft de langere termijn neutrale/positiefe plaatje  in tact.

 

Rene vd Vondervoort