Update 23-8: Gaan we het vallende mes opvangen?

Afgelopen week was een heftige. In alle opzichten.

Op de financiële markten ging het tekeer. Aan het begin van de week werd een nieuwe lagere top geplaatst op 481 punten. Daarna ging het mis. De 470 zone gaf op donderdag geen steun meer. Een versnelling omlaag was het gevolg. Niet alleen bij de AEX natuurlijk. Alle beurzen wereldwijd kregen ervan langs. Het vertrouwen bij beleggers is in sneltreinvaart aan het afnemen sinds China de eigen munt heeft gedevalueerd.

Op weekbasis verloor de AEX 6.5% om te sluiten op 442.87 punten.  We zagen hiermee de slechtste week sinds jaren.

Afgelopen week werd de 481 dus aangetikt. Dat punt gaf weerstand. Dat is de ema 20. De ema 50 gaf daarna niet eens steun. Alle opgebouwde winst na januari 2015 is geheel verdwenen.

aex week

 

Waar kan/mag steun verwacht worden na deze val? Daarvoor kijken we opnieuw naar de weekgrafiek.  Is de lange termijntrend nu niet mer stijgend? Is er afgelopen week iets significants gebeurd? We zien dat de stijgende trend die er al jaren staat op de beurzen in 2015 omhoog versnelde. Die versnelling wordt nu teruggedraaid. Maar voor het jaar 2015 staat de aex nog gewoon in de plus. En het stijgend trendkanaal staat er nog in de weekgrafiek. De versnelling is eruit. Ook zien we nergens deadt crosses. (trenddraaien). De AEX is in de weekgrafiek wel onder de MA 20 en 50 terecht gekomen. Dat is zwak. Maar om nu van een definitieve draai te spreken, is te kort door de bocht in de weekgrafiek.

De MA 100 en MA 200 zijn in onderstaande grafiek bijgevoegd. Ook bijgevoegd is een lange termijn steunlijn.

Het eerste belangrijke niveau wat in beeld komt is de MA 100. Deze ligt nu dichtbij 428 punten. Daaronder zien we het stijgend trendkanaal welke al sinds 2011 steun geeft. De onderkant van dit stijgend trendkanaal ligt nu rond 400 punten. Tenslotte zien we de MA 200 als vangnet. De MA 200 ligt nu op 380.

AEX25 Index

 

In de weekgrafieken (lange termijn) is de versnelling naar boven dus teruggedraaid en is er ruimte om verder te dalen naar 400 punten. Dan nog is de trend in de weekgrafiek van de AEX stijgend. De indices zijn momenteel bezig met een val, waarbij het niet te voorspellen is of dit meteen verder zal gaan, of dat er eerst een rustpauze ingelast wordt door de beren. Mijn lange termijn koersdoel (eind dit jaar) van 290-300 punten voor de AEX krijgt vorm als de oplopende zwarte steunlijn het begeeft. Deze lijn loopt zoals gemeld nu iets boven de 400 punten.  Nu dus nog niet aan de orde. Het jaar is ook nog niet om.

Wat mogen we de komende week verwachten?

Op de daggrafiek van de AEX hieronder zien we dat de bollingerband aan het verbreden is.  De bewegingen worden groter. De index is afgelopen vrijdag met de gehele candle onder de band geraakt. Dat betekent (opnieuw) een uitzonderlijke situatie. Indices sluiten historisch gezien 95% van de tijd binnen de banden. (normaalverdeling). Afgelopen 2 weken zagen we al meerdere slotstanden onder de band. En vrijdag dus de gehele candle onder de band. Paniek.  Het slot was ook nog op het laagste punt van de week. De verkopers waren dus nog niet klaar. Na het zien van de laatste candle van onderstaande grafiek, kunnen we niet stellen dat dit de bodem was. Wel staat de RSI erg laag. Laag genoeg voor een tijdelijke bodem. We zullen het dag dag tot dag bekijken hoe het ontwikkelt. We zijn voorbereid op alles.

 

aex daggrafiek

 

Bovenin deze update ziet u dat de uptrend in de weekgrafiek van de AEX nog niet gebroken is. De index noteert immers nog boven de MA 100 en MA200 in de weekgrafiek.

8 juli van dit jaar tikte de AEX in de daggrafiek de MA 200 aan. Het was een half jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde. Na het aantikken van de MA200 op 8 juli, kreeg de AEX vleugels. Afgelopen donderdag tikte de AEX opnieuw de MA200 aan. Dit keer kwam er geen koopgolf op gang. Sterker nog: de kopers bleven weg en de verkopers grepen hun kansen! Een grote versnelling down volgde. Op zich hoeft het geen ramp te zijn dat de AEX nu onder de MA 200 noteert. Dit gebeurde in het jaar 2014 ook zonder bearish gevolg. Dat de beurzen inmiddels aan de langste up-cyclus-ooit bezig zijn baart meer zorgen.

 

AEX25 Index

 

De DAX is sinds de top van april 18% gedaald. De DAX noteert net als de AEX nog in de plus sinds 1 januari 2015 en is nu aanbeland op een belangrijk niveau. Onderstaande grafiek vertelt waarom.

DAX30 Perf Index

 

Groei door schuldopbouw

Het heeft er alle schijn van dat de draai die nu gaande is, dat dit wel eens DE draai kan zijn. ALS dat klopt, komen er een paar bearishe jaren aan. Deflatie wereldwijd. Diepe recessie met alle gevolgen van dien.  De groei van de economieën wereldwijd sinds de jaren 70 (loskoppeling US$ met goud; einde goudstandaard) is ontstaan door kredietgroei. Meer meer en meer kredieten. Met name de groei in opkomende landen is veel te hard gegaan. Groei door lenen in vreemde valuta (dollars). Terugbetalen wordt dan moeilijk als de eigen valuta steeds goedkoper wordt t.o.v. de US$ . Dat moet uiteindelijk verkeerd aflopen.  We zien dat eigenlijk nu al. Brazilië, Turkije, China. Overal forse groeivertragingen.

En een olieprijs die in elkaar is geklapt. Bodem in zicht van de olieprijs? De grafiek zegt van niet.

Brent Crude Oil Full1015 Future

 

De onrust op de beurzen is traditioneel goed voor GOUD. Het edelmetaal is aan een grote opmars bezig. Als het lukt om het dalend trendkanaal te verlaten, komt er een groter koopsignaal voor goud. Interessant.

 

Ounce Gold USD

 

De EURO is de laatste weken aan een opmars bezig. We zien sinds de bodem van maart een patroon van hogere bodems. hogere toppen wil nog niet echt lukken. De euro nadert een belangrijk niveau. Boven de 1.15 $ ligt de weg naar boven verder open. Eerst de zware weerstand uitnemen dus. Dit is NIET wat Draghi wil.

USD

 

Heeft u zin om de komende periode over de waan van de dag te chatten? Concrete optietips te ontvangen?  Optietrading heeft een gezellige en leerzame VIP-chat. Maar als u niet van chatten houdt, is er voor u de light-service. Bijna gratis. U bent welkom!

U leest alles over deze services hier: (beetje naar beneden scrollen)

https://www.optietrading.com/

Rene vd Vondervoort