Update 25-8: mini-crash op de beurzen!

Terugblik gisteren

 

De beursweek is in mineur begonnen. Beleggers hadden het zwaar. De futures openden maandagmorgen al procenten lager. In Azië ging het ”van dit hout”. Er is wereldwijd massaal met geleend geld belegd. Als de koersen dan dalen, volgen er margin calls (gedwongen verkopen) wat de daling versterkt. Dat is al een tijdje in China aan de gang. Massale gedwongen verkopen. De effectenbeurs van China is sinds de top dit jaar al ruim 40% gedaald. Dit bearishe sentiment vanuit China zien we de laatste weken langzaam overslaan naar de rest van de wereld.

De start van Europa was met een groot gat down. In de loop van de sessie stonden verschillende beurzen op een min van bijna 10%. De AEX kon de hele dag nog wel boven de lange-termijn steunlijn dansen, maar de onrust bleef aanwezig. Aan het slot stond er een min van 5.24% op de borden op een stand van 419.68 punten.

De MA 100 bood geen steun in de weekgrafiek van de AEX. De 400-puntenzone wel. Het ziet er somber uit.  Bulls (lees: de ECB) moeten snel hun ballen tonen, anders komen de beurzen in zwaar weer.

 

AEX25 Index

 

In de daggrafiek zien we dat de AEX onder alle MA’s is gevallen. De hele winst van 2015 is verspeeld. In 3 dagen tijd is de AEX 70 punten gedaald. De 400-puntenzone gaf steun.

 

AEX25 Index

 

Natuurlijk staat alles oversold. Dat is logisch na dergelijke grote daling in korte tijd. De kopers zijn echter nog met vakantie.

Alle fondsen kregen klappen. Geen enkel aex-fonds wist het droog te houden.

 

Knipsel

 

Op wallstreet ging het eveneens volatiel. De dow jones verloor 1.000 punten bij de opening; 2 uur later stond er bijna een plus!  Aan het eind van de sessie waren de standen weer dieprood. De grafieken spreken verder voor zich. https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

 

Onderstaande korte-termijngrafiek van de AEX laat het bloedbad van afgelopen week zien. Met de voorlopige climax gisteren. Rond 16.00 uur stond er 401 op de borden. Ruim een week eerder was dat nog 500 punten.

aex kwartier

 

Vooruitblik vandaag

De futures beginnen de dag vriendelijk. Gisterenavond is op alle nieuwszenders op TV de beurscrash besproken. Dat is dan vaak een contra-indicator. Herstel mag verwacht worden.

 

Knipsel

 

Een goede handelsdag!

Rene vd Vondervoort