Weekend update 30-8: Nieuwe dalingsgolf is waarschijnlijk

Het was me het weekje wel! Afgelopen 2 weken hebben duidelijk gemaakt dat aan de langdurige consolidatieperiode op de beurzen een einde is gekomen. Is er veel schade aangericht? en belangrijker: wat kunnen we de komende tijd verwachten?

Lees hieronder verder.

De daling in China is al een paar maanden aan de gang. Sinds de Chinese regering de eigen munt heeft gedevalueerd is het niet alleen meer onrustig op de financiële markten in China, maar is het onrustig op alle financiële markten.

De olieprijs maakt ongebruikelijke felle bewegingen en ook zilver en goud bewegen fors. De valuta-oorlog is in alle hevigheid bezig. Ieder land wil haar eigen munt zo zwak mogelijk hebben. Ieder land wil dat de eigen munt daalt om de exportpositie sterker te maken. En een ding is zeker: Een daling bij alle valuta? DAT kan niet.

De markten wachten op groen licht vanuit de V.S. over de aanstaande renteverhoging. Wanneer gaat de rente nou eens eindelijk verhoogd worden? De banengroei is al jaren geweldig en de werkloosheid is relatief laag. Er is al jaren geen reden meer om de rente op null procent te houden. En toch durven de beleidsmakers het niet aan om de rente te verhogen in de V.S. Er wordt wel al een tijd over gesproken, maar het blijft voorlopig bij woorden. Geen daden.  Dit weekend werd op Jackson Hole in het prachtige Wyoming opnieuw gesuggereerd door een paar centrale bankiers dat een renteverhoging in september niet uitgesloten mag worden. Best een prettige locatie trouwens om te brainstormen over de toekomst.

Macronieuws is wisselend. Afgelopen vrijdag kwam er weer een groeicijfer welke veel beter dan verwacht was. En toch klopt er iets niet. Een renteverhoging is al sinds 2009 ongewenst en niet meer aan de orde. De rente staat al 6 jaar op null procent. Ondanks de dalende werkloosheid en de goede bedrijvencijfers. En de beurzen op wallstreet hebben al sinds 2009 eenrichtingsverkeer. Het grote probleem is de onhoudbare schuldensituatie in de V.S.

FED-baas Janet Yellen durft het niet aan om de rente te verhogen. De beurzen stijgen onafgebroken. Al jaren. TINA. (There Is No Alternative).

 

De trends op de beurzen

 

De maandgrafiek van de maatgevende S&P500 laat de trend van afgelopen 30 jaar zien. Met 3 grote bullmarkten. De bullmarkt waar we nu in zitten is de langste. En nog niet ten einde. Een speldenprikje is afgelopen weken uitgedeeld. niet meer dan dat.

 

 

S&P500 Index

 

Weekgrafiek AEX

We zien een felle daling. En we zien steun op een belangrijk niveau. De uptrend is in tact gebleven.

AEX25 Index

 

Daggrafiek AEX

In de daggrafiek is het een ander verhaal. De aex is onder de 470 punten gekomen. Onder de MA 20, 50 en zelfs onder de MA200. Met geweld. De stijgende trend is verlaten. De afgelopen dagen zien we een stevige rebound. De aex is in een tussenfase beland.

AEX25 Index

 

Uurgrafiek AEX

De uurgrafiek laat het verloop van afgelopen maand zien. De daling die zich versnelde. En de rebound. En hier is iets interessants waarneembaar aan de rebound. Een stijgende wig uit het boekje. Dit is een relevant patroon voor de komende week. Stijgende wiggen hebben als eigenschap dat ze uiteindelijk bearish zijn. Als deze stijgende wig de komende week doet wat ie moet doen, volgt er een daling. De AEX mag nog stijgen tot 450++. Daarboven wordt deze wig onbruikbaar.  Als de index de wig echter aan de onderkant verlaat, mag een nieuwe dalingsgolf verwacht worden.

 

AEX25 Index

 

Verwachting komende week:

Het moge duidelijk zijn dat we niet positief zijn over het korte-termijn vervolg. We gaan maandag wellicht nieuwe actie ondernemen. Koersdoelen en dergelijke is ledeninfo.

Wilt u een tijdje met ons chatten over de waan van de dag? Concrete optietips ontvangen? U kunt bij optietrading kiezen uit 2 verschillende services. Kijk daarvoor op de homepage van www.optietrading.com

 

Tevens wijs ik u op de nieuwe optie-cursus die over een maand zal zijn. Dit is een interessante en leerzame manier om kennis te maken met optietrading:  https://www.optietrading.com/2015/08/26/cursus-op-26-september-optie-strategieen/

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort