Update 3-9: De worst van Draghi 2.0

Begin dit jaar verraste de Europese Centrale Bank de markten door met een groot stimuleringsplan te komen. Tot september 2016 wordt er maandelijks 60 miljard euro aan nieuw geld bijgedrukt. Dit nieuwe geld zou via de banken in de economie terecht komen, de euro zou daardoor verder verzwakken en de inflatie zou aangewakkerd worden.  Weet u nog?

https://www.optietrading.com/2015/01/23/update-23-1-draghis-plan-subliem-of-gevaarlijk-over-inflatie-en-deflatie/

Wat is er sindsdien gebeurd met de inflatie, de euro en de beurzen?

De beurzen hebben het afgelopen jaar goed gedaan met overal nieuwe hoogtepunten. De laatste maanden zien we echter dat het effect uitgewerkt raakt. De markten zijn niet meer vooruit te branden. Sterker nog: de beurzen zijn bezig aan de grootste correctie sinds jaren. De Europese beurzen hadden echter begin dit jaar zo’n grote boost gekregen, dat er per saldo voor het jaar 2015 nog een kleine winst op de borden staat.

Vandaag mag Mario Draghi (ECB topman) weer zijn verhaal vertellen. En uitleggen of alles nog nog volgens plan verloopt. Inflatie zien we nog niet echt. Wel is de kredietgroei bij banken stevig aan het toenemen. Ook is het vertrouwen bij beleggers en bedrijven naar een zeer hoog niveau getild. De euro zit ook in rustig vaarwater. Draghi zal vertellen dat alles volgens plan verloopt. Maar beleggers willen vandaag meer horen. Nieuwe extra stimuleringen bijvoorbeeld. Beleggers zijn de laatste jaren verwend.

Hieronder is het verloop van de Duitse 10-jaarsrente van afgelopen jaar te zien. In januari begon de stimulering. De maanden erna daalde de rente nog stevig maar sinds mei zien we de rente bodemen en weer stijgen.  Dat is wat Draghi wil.

Knipsel

 

De ECB wil de euro laag houden. Dat is goed voor de exportpositie van Europa. Na de val van de euro vorig jaar zien we dat in 2015 de euro in rustiger vaarwater is terechtgekomen. Een licht stijgend trendkanaal staat er.

 

USD

 

Als we naar de lange-termijn inflatie kijken, zien we de val van 2008/2009. Daarna liep de inflatie weer een paar jaar op. Sinds 2012 is de inflatie echter weer dalend.  Tot onder null zelfs. Deflatie. Maar, sinds begin dit jaar zien we de inflatie heel licht oplopen. Ik kan me niet voorstellen dat Draghi hier tevreden mee is. Hij wil meer inflatie.

 

Grafiek HICP Eurozone lange termijn

gr-inflatie-chart-14-2003

 

Vandaag kan een belangrijke dag voor het sentiment op de beurzen worden. Komt Draghi met aanvullende maatregelingen? Of is hij tevreden met het huidige beleid? Beleggers willen meer. Ik geloof niet dat Draghi iets nieuws gaat aankondigen. Daarvoor gaat het  ogenschijnlijk te goed met de economie. Hij zal zijn huidig beleid verdedigen. Of beleggers daar genoegen meenemen is afwachten. Om 14.30 uur komt de toelichting op het rentebesluit en de toelichting op het huidige beleid van de ECB.

 

Aanvulling: Rust read!

http://www.telegraaf.nl/tv/dft/24449975/__Telkens_geldpers_aan__krankzinnig_idee___.html

 

De trend van de AEX

 

De daggrafiek laat het stijgend trendkanaal zien. En de val van 100 punten, een rebound daarna en de laatste dagen zien we dat de kracht uit de laatste stijging is verdwijnen.

AEX25 Index

 

De kwartiergrafiek toont het beeld van afgelopen week. De laatste dagen wordt duidelijke steun gevonden op de rode lijn. Deze 430-puntenzone is het breekpunt. Komt de AEX hieronder, dan mag een nieuwe versnelling omlaag verwacht worden.

 

aex kwartier

 

Vooruitblik vandaag

De futures beloven een hogere start voor de Europese beurzen. De agenda ziet u hier:   https://www.optietrading.com/agenda/

 

Knipsel

 

Wilt u een tijdje samen met ons handelen? Maak kennis met de service optietrading!

Knipsel

 

Een goede handelsdag!

Rene vd Vondervoort

Vragen? Mail: info@optietrading.com