Update 8-9: De 3 grootste aex-fondsen onder de loep
Zoals u wellicht weet is de AEX index een gewogen gemiddelde van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Euronext Amsterdam. Niet elk aandeel binnen de aex telt even zwaar. In deze column worden de 3 grootste aex-fondsen onder de loep genomen.
Om een totaalbeeld te krijgen, eerst alle aex fondsen met de huidige weging. Slotkoersen van 7-9-2015. (bron: behr.nl).
U ziet dat er 3 fondsen uitspringen qua grootte. Deze 3 fondsen samen wegen voor meer dan 42% van de AEX. Deze 3 fondsen zijn met kop en schouders de grootste spelers binnen de aex. Nummer 4 (ASML) volgt op grote afstand.
Hoe staan deze zwaargewichten er voor?
Eerst de AEX zelf.
De weekgrafiek van de AEX laat zien dat de index precies steun heeft gevonden op een belangrijk punt. De stijgende trend is in tact gebleven in de weekgrafiek. Het mooie is er wel van af. De grote parabolische stijging van begin 2015 is teruggedraaid. Ook is de AEX de laatste weken onder de MA 20 en 50 gedoken in de weekgrafiek. Een teken van zwakte. Maar de AEX noteert nog boven de MA 200 en ook nog in het stijgende trendkanaal. Lange termijnbeleggers hoeven zich in dit stadium geen zorgen te maken. Nog niet.
Beleggers die iets korter op de bal willen spelen, kunnen zich wel zorgen gaan maken. De daggrafiek hieronder geeft sinds augustus een ”wake up call”
Het jaar 2015 begon uitstekend. Nieuwe Europese stimuleringen begin dit jaar gaf de AEX een boost. Sinds een paar weken zien we echter dat de trend gedraaid is. De AEX is onder de MA 20 en 50, maar ook onder de MA 200 gedoken. Dat betekent dat de trend gedraaid is en nu in alle opzichten dalend is. De laatste week is de aex aan het bijkomen van de van van eind augustus. Even op adem komen.
ING
De lange termijntrend van ING is stijgend. We zien in de weekgrafiek dat het stijgend trendkanaal bij ING in tact is. Net als bij de AEX is de parabolische stijging teruggedraaid. Maar ING heeft steun gevonden zodat het stijgend trendkanaal in de weekgrafiek in tact is.
In de daggrafiek van ING zien we dat de het aandeel de laatste maand hard aan het vallen is. Het aandeel is zelfs even onder de MA 200 gedoken. Dat was wat te veel van het goede en de laatste week wordt die MA200 gebruikt als rustpunt. Even op adem komen.
Shell
In tegenstelling tot ING is het lange termijnplaatje van shell bearish. Shell is onder belangrijke steun terecht gekomen. Onder alle MA’s in de weekgrafiek. Het aandeel shell geeft een hoog dividend. Met de huidige koers is het dividendpercentage bijna 7%. De vraag is of shell bij de lage olieprijs dit dividendbeleid kan handhaven. Eerder dit jaar reorganiseerde shell al om het dividendbeleid in stand te kunnen houden. Banen verdwijnen om aandeelhouders geen pijn te doen. Het dividendbeleid is heilig bij shell. Het dividend is nog nooit verlaagd.
De daggrafiek van shell is erg zwak. Shell noteert onder alle MA’s. DE verkoopdruk is stevig. De bodem van 2014 lag rond de 21 euro. Dat is een relevant steunniveau. Als dat het niet houdt, kan shell op termijn weer terug naar 15 euro. (bodem van 2011.).
Unilever
Unilever laat een soortgelijk patroon als ING zien. In de weekgrafiek zien we dat de index onder de MA 20 en 50 is gezakt, maar boven de MA 200 noteert. Ook is het aandeel binnen het stijgend trendkanaal gebleven. Net als bij ING zien we de parabolische stijging teruggedraaid.
De daggrafiek van unilever is zwak te noemen. De index is onder alle MA’s gedoken. Belangrijkste steun zou de 30 eurozone zijn. Dat is tevens de steunlijn van de weekgrafiek. Volgt daar geen steun, dan verpietert het plaatje voor lange termijnbeleggers.
Conclusie
Voor lange termijnbeleggers is er nog weinig reden om wakker te worden. Alleen bij het aandeel shell staan alle signalen op rood. Bij de AEX, ING en UNILEVER is dat lijntje nog niet gebroken. De daggrafieken geven in alle opzichten een ”wake up call”. Wegwezen.
Rene vd Vondervoort