Weekend update 13-9: Wachten op een dode mus

Terugblik afgelopen week

De beweeglijkheid blijft groot op de financiële markten. Na de dreun van augustus zien we dat de beurzen in september nog niet echt weten waar ze naar toe willen. De ene index doet het wat beter dan de andere index. De Amerikaanse beurzen konden uiteindelijk zelfs plussen voor de week.

De 3 zwaargewichten binnen de aex hadden een slechte week waardoor de AEX per saldo toch een paar punten moest inleveren ten opzichte van het slot de week ervoor. In het midden van de week leek het er nog even op dat de Europese beurzen konden afrekenen met het negatieve sentiment. De aex noteerde woensdag even boven de 450 punten. Maar aan het eind van de week zakte de AEX weer weg. Onze beursgraadmeter zakte in de daggrafiek zelfs uit de stijgende wig. De verkopers waren duidelijk te sterk. Het weekslot was net boven de 430 punten.

De trends op de beurzen

AEX

De trend in de weekgrafiek is stijgend. De aex is aan het bijkomen van de augustus daling.De grote stijging van 2015 is teruggedraaid. De Draghi-euforie van begin dit jaar is volledig weg.  De AEX is in de weekgrafiek onder de MA20 en 50 gezakt. De belangrijkste steun (de 400-zone)  heeft het echter nog niet begeven. De AEX eindigde op het laagste punt van de week.

 

AEX25 Index

 

DAX

Het patroon van de DAX in de weekgrafiek is identiek aan dat van de AEX. Onder de MA 20 en 50 gedoken en steun op de stijgende steunlijn.

 

DAX30 Perf Index

 

De daggrafieken van de AEX en de DAX zijn eveneens identiek. Beide indices zijn uit de stijgende wiggen gevallen. Bearish.

 

AEX25 Index

 

 

DAX30 Perf Index

 

S&P500

De daggrafiek van de s&p500 noteert nog in een tussenfase. Er wordt de laatste weken wel hogere bodems neergezet maar echt opveren lukt ook niet want dat wordt de dagen erna weer teruggefloten.

 

S&P500 Index

 

Na de val van vorig jaar, zien we de EURO dit jaar in rustiger vaarwater. We zien een patroon van hogere bodems. Geen spektakel. Draghi wil een lage euro en hogere inflatie. Met de stand van de euro zal hij redelijk content zijn. Met de lage inflatie niet.

USD

 

 

 

Vooruitblik komende week

De beurzen zijn meer dan ooit in afwachting van de FED. Woensdag en donderdag is er een vergadering. Donderdag zou de rente voor het eerst sinds 7 jaar weer verhoogd kunnen gaan worden. Verschillende marktpartijen houden daar in ieder geval rekening mee. De meningen hierover lopen sterk uiteen. Janet Yellen heeft de markten nog nooit teleurgesteld. Zal een renteverhoging een opluchting zijn? Of zal het uitstellen ervan de markten blij maken? Of wordt de rente voorlopig geheel niet verhoogd? Donderdag zullen we weten of de Federal reserve het aandurft om concreet te zijn en duidelijkheid te scheppen. Wellicht is duidelijkheid alleen al voldoende voor de markten om positief te reageren. Persoonlijk verwacht ik geen renteverhoging.

Knipsel

 

 

Trendmatig is het voor de Europese beurzen iets bearisher dan de beurzen op wallstreet. Alle beurzen noteren echter onder hun MA’s in de daggrafieken dus op dit timeframe is het eerder een sell the rally dan een buy the dip. Of Yellen hier de komende week verandering in kan brengen, waag ik te betwijfelen.

Wilt u een tijdje met ons meechatten in de VIP-room van optietrading? Leerzaam en gezellig! U bent welkom! Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Het kan vanaf 2 euro per dag!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort