Weekend update 20-9: fasten seatbelts!

 

Terugblik afgelopen week

Afgelopen week stond voor de financiële markten geheel in het teken van het beleidscomité van de centrale banken in de V.S.. De FED stelde de markten uiteindelijk teleur door met nieuwe argumenten te komen om de rente in de VS toch maar niet te verhogen. Het zou negatief uitpakken voor de opkomende landen. In haar toespraak wist Janet Yellen de markten niet te overtuigen. De pappen-en nathoudstrategie die de beleidsmakers al sinds 2009 toepassen, lijkt uitgewerkt.

De beurzen eindigden de week in mineur. Het vertrouwen is even weg. Alle opgebouwde winst van het begin van de week werd ingeleverd en de beurzen eindigden dichtbij het laagste niveau van de week.

 

Trendmatig is er veel zwakte te zien. Er lijkt een nieuwe dalende trend gestart te zijn.

hieronder een overzicht van de belangrijkste beurzen

 

AEX

Na de val van augustus is de index aan het consolideren. De consolidatie lijkt echter ten einde nu de AEX onder de 432 zone is gesloten. Een nieuwe daling is gestart. De AEX kan in stappen terug naar de bodem van het jaar 2015.

 

AEX25 Index

 

DAX

Bij de DAX zien lieten de beren vrijdag weer zien wat ze waard waren. Na een weekje rond de MA 20 te hebben gehangen, is de weg omlaag weer gevonden. De dax is hiermee in eerste instantie op weg naar de 9.000 punten.

 

DAX30 Perf Index

 

Op vrijdag ging het op wallstreet eveneens mis. ”De day after the FED is always BAD”.

DOW JONES

De steile uptrend hapert. De voorlaatste candle (donderdag) was een grote inverted hammer wat een top inluidde. De bevestiging kwam vrijdag met een grote rode candle er achteraan. De weg naar beneden lijkt weer ingeslagen.

 

DJ30 Industrial Avg Index

NASDAQ

Ook de grote stijging van de nasdag begon te haperen op de FED dag. Vrijdag werd ook hier de top bevestigd met een nieuwe verkoopcandle.

 

NASDAQ100 Index

S&P500

De felle stijging van de s&p500 is ook klaar. Hier is de laatste weken een mooi patroon van hogere bodems ontstaan. Het slot vrijdag was echter ook hier een grote rode candle na een inverted hammer op de dag ervoor. Het heeft er ook hier alle schijn van dat de verkopers aan kracht winnen.

De komende handelsdagen zal duidelijk worden of de beren inderdaad gaan toeslaan. De consolidatiefase lijkt ten einde.

 

S&P500 Index

 

Verwachting komende week

en nieuwe dalingsgolf lijkt gestart. We zien op alle daggrafieken deadt crosses. (trenddraai). Een deadt cross is als een voortschrijdend gemiddeld negatief kruist met een ander voortschrijdend gemiddelde) in dit geval de MA 20 en 50. In de grafieken is dat zichtbaar gemaakt met de groene (golden cross) en rode (deadt cross) vlakken.  De weekgrafieken (niet in deze update) zijn nog nergens gebroken. Daar is meer voor nodig. De daggrafieken en ook de kortere timeframes melden echter dat het oppassen geblazen is.

Aan de grote rode candle van vrijdag is te zien dat de verkopers een nieuw offensief starten. Of dit een felle move zal worden, kun je nooit bij voorbaat zeggen. Het is wel iets om in de gaten te houden. Ons voorkeurspatroon klopt al een tijd heel goed en dat patroon geeft aan dat er nog een lagere bodem gaat komen in oktober.

De service optietrading

Naast individuele begeleiding die u gewend bent, is de VIP service van optietrading ook gestart voor beleggers met een relatief klein budget. We hebben bij DEGIRO een portefeuille van 2.500 euro geopend, waarmee we op een rustige manier de AEX bespelen. Alle transactie worden op de chat gemeld en gemaild. Doet u mee?

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort