Update 30-9: Analyse AEX en DAX

De roerige septembermaand is stijlvol afgesloten voor de financiële markten. Afgelopen maand zagen we bijna dagelijks bewegingen binnen de aex van 10 punten. Euforische stemmingen en manisch depressieve koersontwikkelingen volgden elkaar in rap tempo op. Sinds de toppen van een paar maanden geleden is de AEX inmiddels gedaald tot 20% onder de top. De DAX noteert al 25% onder de top van dit jaar.

Hoe liggen de grafieken van de aex en de dax erbij? Een analyse.

AEX

In de maandgrafiek zien we na een lange stijging in de jaren 90 een top in het jaar 2000. Na die top volgde een daling van 70% die eindigde in het jaar 2003. Een nieuwe jarenlange rally startte met een lagere top in het jaar 2007. Na deze top viel de AEX  65% tot de bodem van 2009 op 196 punten. In 2015  lijkt er opnieuw een lagere top te zijn ontstaan op 510 punten. Als we deze lijn doortrekken mogen we een nieuwe bodem over een paar jaar verwachten die onder de 200 punten zal liggen. Het is nu natuurlijk nog erg voorbarig om deze conclusie te trekken. Houd het in uw achterhoofd.

 

 

AEX25 Index

 

DAX

De DAX lijkt een heel ander beeld te geven dan de AEX. Dat komt omdat de dividenden bij de AEX in de koersen zit. Dit is bij de DAX niet. De DAX lijkt hierdoor harder te stijgen en minder hard te dalen. De DAX zet in 2015 veel hogere toppen neer dan het jaar 2000 en het jaar 2007. De AEX doet dat niet. Als we echter bij de AEX het dividend buiten beschouwing zouden laten, dan zou de AEX ook nieuwe all time highs hebben neergezet in het jaar 2015.

 

De dax daalde tussen de top van het jaar 2000 en de bodem van 2003  75%. Na de top van het jaar 2007 daalde de dax echter een stuk minder dan de aex. De daling stopte bij -55%. De aex zette in 2009 een lagere bodem dan in 2003; de dax zette in 2009 een hogere bodem. Sinds de bodem van 2009 steeg de dax met 250%; de aex moest het in diezelfde periode met ”slechts” 162% stijging doen.

 

DAX30 Perf Index

 

In de weekgrafieken van beide indices zien we dat de grote stijging van begin 2015 volledig is teruggedraaid. Er is steun gevonden bij de oplopende steunlijn. We zien beide indices onder de MA 20 en 50 noteren. Deze voortschrijdend gemiddelden komen erg dicht bij elkaar. Binnenkort een death cross in de weekgrafiek.

AEX25 Index

 

De weekgrafiek van de DAX laat dus hetzelfde zien als de AEX. Sinds de bodem van het jaar 2011 zien we een stijgend trendkanaal waarbij afgelopen tijd de steunlijn wordt getest. Ook hier zien we de MA’s bijna een death cross maken.

 

DAX30 Perf Index

 

In de daggrafieken zien we wel al de death crosses. De aex is onder de rode steunlijn gekomen maar heeft wel steun gevonden op het stijgend lijntje net boven de 400 punten.

 

AEX25 Index

 

De daggrafiek van de dax laat ook een duidelijke val zien. De index is onder het rode lijntje en heeft hier ook steun op een stijgend kanaal.

 

DAX30 Perf Index

 

De korte trend van de AEX vertoont een dalende trend. Maar de dalende trend wordt ongeveer verlaten.  Het kwartaal moest zeer positief worden afgesloten. De korte trend lijkt hierdoor te gaan draaien.

 

AEX25 Index

 

Bij de uurtrend van de dax zien we ook dat de dalende trend verlaten wordt door de grote stijgingsdag van woensdag.

 

DAX30 Perf Index

 

Conclusie:

Voor de langere termijn (komende jaren) lijkt er een grote nieuwe dalingsgolf aan te komen. Als de stijgende trendkanalen in de weekgrafieken het begeven, zou dat een bevestiging zijn dat alles fors lager kan gaan. Voor nu nog onduidelijk.

De korte trend lijkt te bodemen. Na de duikeling van afgelopen maanden lijkt de lucht iets op te klaren. De waan van de dag is echter de laatste tijd verraderlijk. Grote uitslagen. De bewegingen blijven groot.

 

Rene vd Vondervoort