Update 23-10: De worst van Draghi 2.1

De week stond in het teken van de ECB. Het was weer spannend. Wat had super Mario dit keer in petto? Gisterenmiddag was de persconferentie. Maar eerst was er het rentebesluit. Daarvandaan kwam geen nieuws. De rente van de Eurozone blijft op null procent. En banken blijven een boeterente betalen om hun geld bij de ECB te stallen. (-0.2%).

In de persconferentie meldde Draghi eigenlijk ook geen nieuws. Hij herhaalde wat beleggers graag wilden horen. Er werd medegedeeld dat de ECB niet tevreden was met de huidige inflatie. De doelstelling is om 2% inflatie te krijgen. Dit wordt niet behaald. Er dreigt steeds duidelijker deflatie. Dit is een ongewenste situatie. Sinds het opkoopprogramma van de ECB gestart is, is er inmiddels ruim 500 miljard euro (hoeveel?) gestimuleerd. Dit heeft tot nu toe niet het gewenste effect. We zien nog geen inflatie. Daar is Draghi niet blij mee.

Hij hintte gisteren (opnieuw) op het feit dat er meer gestimuleerd zal gaan worden. Na dit ‘nieuws schoten de aandelenmarkten omhoog. En zakte de euro in. Het was eigenlijk niet eens nieuws. Want bij de persconferenties van vorige maand en de maand daarvoor werd ook gehint op grotere stimuleringen.

De woorden van Draghi hadden wel direct effect op de euro en op de rente

Knipsel

 

Knipsel

 

Draghi wil de inflatie verwachtingen naar boven duwen. Voorlopig zien we alleen maar deflatiedruk.

 

Knipsel

 

 

De aandelenmarkten reageerden euforisch op de aankondiging van uitgebreidere stimuleringen. En daar is het Draghi natuurlijk om te doen. Een jubelstemming creëren. De ballon die aan het leeglopen was weer oppompen. Don’t fight the ECB!

De financiële markten

AEX

Is de kou nu uit de lucht? ligt de weg naar boven weer open? De daggrafiek van de aex hieronder geeft nog geen groen licht. Na de slechte maanden augustus en september, is de AEX in oktober aan de sterke opmars bezig. Er liggen nog 2 zware hobbels die uitgenomen zullen moeten worden om alle seinen weer op groen te zetten. Die 2 hordes zijn de MA 100 en de MA 200. Deze liggen momenteel op 462 resp. op 471.58. Als deze hordes worden uitgenomen is het klusje geklaard.

 

 

AEX25 Index

 

S&P500

Voor de s&p500 is het klusje bijna geklaard. Met een knal schoot de index gisteren boven de MA 100. De MA 200 werd nog niet overwonnen. Er staat  na de steile stijging van afgelopen weken een loodrechte stijgende wig.  Kleinigheidje.

 

S&P500 Index

 

Verwachting vandaag

De nasdaq zal een vliegende start krijgen. Nabeurs gisteren kwamen verschillende nasdaqfondsen met positieve kwartaalresultaten. (zie tweets op de site.). Deze fondsen zullen vandaag gaan vliegen.

Ook Europa zal een positieve start hebben. De bulls zullen proberen de potentiële weerstanden van de beurzen zo snel mogelijk uit te nemen. Het klusje is nog niet geklaard. Het blijft oppassen.

Knipsel

 

De agenda voor vandaag: https://www.optietrading.com/agenda/

 

Rene vd Vondervoort